دین به معنی باورهای پذیرفته شده ی ملتی از ملتها، صرف نظر از درست و یا نادرست بودن آن (۳)
بر گرفته از کتاب روابط متقابل اسلام و دین سکولاریسم
مؤلف: ابوحمزه المهاجر هورامی
آیا واژه ی دین تنها برای دین حق به کار می رود؟ گاهی مراد از واژه ی دین در قرآن، باورهای پذیرفته شده ی ملتی از ملتهاست، صرف نظر از درست و یا نادرست بودن آن. همانگونه که خداوند به پیامبرش دستور داده که به مشرکین غیر اهل کتاب بگوید: لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ)کافرون/ ۶(دین تان از آن خودتان و دین من نیز برای خودم. در این جا مشخص است که واژه ی دین صرفاً برای دین حق به کار نمیرود، بلکه به آن چه که مردم درست یا نادرست بدان گرویده و باور دارند، به کار میرود.
به همین دلیل است که فرعون نیز خود را مدافع دینی می دانست که موسی (ع) علیه آن قیام کرده بود، و این دو دین در برابر هم قرار گرفته بودند. خداوند متعال می فرمایند: وَقَالَ فِرْعَوْنُ ذَرُونِی أَقْتُلْ مُوسَى وَلْیَدْعُ رَبَّهُ إِنِّی أَخَافُ أَن یُبَدِّلَ دِینَکُمْ أَوْ أَن یُظْهِرَ فِی الْأَرْضِ الْفَسَادَ (غافر/۲۶(فرعون (به اطرافيان و مشاوران خود) گفت: بگذاريد من موسي را بكشم و او پروردگارش را (براي نجات خود از دست من) به فرياد خواند. من از اين ميترسم كه آئين شما را تغيير دهد، يا اين كه در زمين فساد را گسترش دهد و پراكنده سازد.
قرآن به وجود دین و شریعت هایی غیر از دین اسلام و شریعت پیامبر خاتم اعتراف میکند، هر چند ما آن ها را باطل به شمار بیاوریم؛ امّا دین و شریعت هایی هستند و پیروانی دارند. خداوند درباره ی اهل کتاب که شاخه ای انحرافی از دین اسلام هستند میفرماید: یَا أَهْلَ الْکِتَابِ لاَتَغْلُواْ فِی دِینِکُمْ)النساء/۱۷۱(اى اهل کتاب در دین خود (که اسلام است) غلو و افراط نکنید. از طرفی خداوند درباره ی کافران میفرمایند: الَّذِینَ اتَّخَذُواْ دِینَهُمْ لَهْوًا وَلَعِبًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَیَاةُ الدُّنْیَا (اعراف/۵۱) آن كساني كه به دنبال دين حق راه نيفتادند و بلكه خوشگذراني و بازي را آئين خود كردند (و دين را مسخره پنداشتند و به بازيچه گرفتند) و زندگي دنيا آنان را گول زد.
واژه ی دین شامل آن چه را که حقّ است مانند دینی که رسول خاتم صلی الله علیه و آله و سلم آورده و آن چه را که باطل است مانند دین مشرکین غیر اهل کتاب و شریعت اهل کتابی که اسلام آنان را منسوخ و پایان یافته و مغلوب اعلام کرده میشود. بر همین اساس خداوند در برابر پیروان دین ساخته شده توسط انسان و شریعت های مسخ شده که وجود دارند تنها دین خودش را صحیح می داند و می فرماید: أَفَغَیْرَ دِینِ اللّهِ یَبْغُونَ (آلعمران/۸۳) آیا جز دین خدا (چیز دیگری) را مىجویند؟ همچنین فرمودهاند: هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِینِ الْحَقِّ)توبه/۳۳، الفتح/۲۸، صف/۹( خدا است كه پيغمبر خود (محمّد) را همراه با هدايت و دين راستين روانه كرده است. وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ (النساء/۱۴۶) و آئين خويش را خالصانه از آن خدا كنند.
به همین دلیل است که خداوند تأکید می کند که در برابر تمام شریعت ها و دین مشرکین غیر اهل کتاب و مذاهب مختلف آن که وجود دارند تنها دین اسلام نزد الله پذیرفتنی است و می فرماید: إِنَّ الدِّینَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ (آلعمران/۱۹) بي گمان دین نزد خدا همان اسلام است. همچنین فرموده است: وَمَن یَبْتَغِ غَیْرَ الإِسْلاَمِ دِینًا فَلَن یُقْبَلَ مِنْهُ (آل عمران/۸۵) و كسي كه غير از (آئين و شريعت) اسلام، آئيني برگزيند، از او پذيرفته نميشود.