عواقب مصیبت بار سکولار شدن حکومت اسلامی برای مسلمین و دسته هایی از غیر مسلمانان (۲۴۶)
بر گرفته از کتاب روابط متقابل اسلام و دین سکولاریسم
مؤلف: ابوحمزه المهاجر هورامی
قرار گرفتن جامعه در بستر سکولاریزاسیون و علاوه بر آن ابتلای حکومت به بیماری تدریجی عرفی شدن به نوع تفکر و عمل علمای دین و مسئولین دولت و حکومت اسلامی و میزان پایبندی آنها به قانون شریعت و تحقق ارزشها و آرمانهای اسلامی بستگی دارد .
از منظر نظری، اسلام و اصل دولت و حکومت اسلامی به دلیل پیوند عمیق میان دنیا و آخرت و هدایت مادی و معنوی بشر از گرایش به «سکولار شدن» به معنای حذف حضور دین اسلام از صحنه زندگی اجتماعی جامعه مصون است، اما از حیث عمل و اجرا، همواره خطر تغییر اندیشه و انگیزه حاکمان و مردم وجود دارد و تغییر باورها، رفتارها و نحوه تعامل دو جانبه مردم و حاکمان نیز تابعی از تغییر اندیشهها و انگیزههاست. از اینرو، حاکمان اسلامی و علمای دین علاوه بر ضرورت «تقویت معتقدات دینی»، موظف به «حفظ و ارتقای انگیزههای دینی» خود، مردم و کارگزاران حکومت میباشند.
سکولار شدن تدریجی مردم و مسئولین نظامهای دینی اسلامی خطری جبران ناپذیر برای چندین نسل از مسلمین خواهد بود . از دلایل مخاطرهآمیز بودن سکولارشدن برای حکومت اسلامی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- دولت و حکومت اسلامی همواره با احتمال شکست از منظر ظاهری مواجه است. با این حال، این مخاطره برای هر یک از دیگر انواع نظامهای سیاسی نیز وجود دارد، اما به دلیل آنکه حکومت اسلامی بر مبانی دینی و حضور شریعت در عرصه تصمیمگیری اجرایی جامعه استوار است خطیرترین مسئله برای آن، زوال تدریجی شریعت و مبانی آن از صحنه حکومت و اندیشه و رفتار حاکمان خواهد بود. در چنین حالتی، حکومت اسلامی پوستهای است بیمغز و جسدی است بیروح.
- دولت و حکومت اسلامی در صورت سکولارشدن نه تنها تمایزی با حکومتهای سکولارنخواهد داشت، بلکه عنوان اسلامی آن، خطر تحریف حقایق دین و بیزاری شدید مردم را نیز در پی خواهد داشت. در چنین وضعیتی، مصلحان دینی در غایت صعوبت و رنج، خواهند توانست پیام واقعی و محتوای اساسی دین را به جامعه ای منتقل سازند که اکثریت آن به شدت از گفتمانی که حضور دین در امور اجرایی جامعه را توجیه کند گریزان است .
- «سکولارشدن حکومت دینی» موجب از بین رفتن زمینهها و بسترهای ضروری در جهت تحقق «أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ» و عبادتی جهت رشد و کمال انسانی و ایجاد فضای لازم برای گسترش ناهنجاریهای اخلاقی ـ اجتماعی و افزایش مذاهب ، تفاسیر ، تفرق ، خرافات و هرج و مرج عقیدتی شده و امید ارتقا و تعالی معنوی اجتماع بشری و اصلاح و منبع تمام مصیبتها و ذلیلی برای مسلمین گشته و زدودن خرافات و حرکت به سمت اتحاد اسلامی و از بین بردن تفرق و تفاسیر ضد اسلامی را به یأس مبدّل میسازد؛ چون حکومت سکولار خود مروج و تضمین کننده ی افزایش و رشد انواع و اقسام خرافات و تفاسیر مخرب و تفرق و… تحت عناوین پلورالیسم ، آزادیهای فردی و… می باشد .
- اساس دعوت پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله، خروج از انزواطلبی و رهبانیّت و حضور مؤمنانه در عرصه اجتماع همراه با تقوا، معرفت و بصیرت و حمایت و پیروی از قوانین دین جهت تامین اطعمهم من جوع و آمنهم من خوف، عبادت الله متعال و ایجاد امت واحده اسلامی است. در این دعوت، با تحکیم یک قانون یک امت هدفمند هم به وجود می آید و با تامین رفاه و امنیت برای همه و از میان برداشتن گرسنگی و ترس زمینه مناسب جهت « فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ » فراهم گردیده و جامعه ای اسلامی به صورت تدریجی شکل خواهد گرفت . از اینرو، سکولارشدن حکومت دینی در تعارض با رفاه و امنیت عمومی شهروندان ، وحدت اسلامی و اساس دعوت پیامبرخاتم صلیاللهعلیهوآله وسلم است .در انهدام حکومت دینی تنها مذهب حاکمه ضررمند نخواهد بود بلکه تمام تفاسیر و مذاهب اسلامی به یکسان به حاشیه رانده شده و برای چندین نسل از وجود رفاه و امنیت اسلامی و عبادت بدون دغدغه الله محروم خواهند گردید .
علاوه بر آن، غیر مسلمین و تمام کسانی که خواهان رفاه و امنیت و از میان برداشته شدن خرافات و چند دستگی میان مردم و مخالف عمیق شدن اختلافات، جنگ فرقه ای و حتی پاره ای از سیاستهای حکومت اسلامی هستند، اما به قانون شریعت اسلام اعتقاد ندارند، از سکولار شدن حکومت اسلامی در سرزمینهای مسلمان نشین صدمه خواهند دید. تجربه ی آئین نصارا و غرب برای سرزمینهای مسلمان نشین توهمی بیش نبوده است این را تاریخ چند قرن گذشته و حال ثابت نموده است .