سید قطب و دیدگاه تقریبی او به مذاهب و تفاسیر مختلف اسلامی
به قلم: شیعه ی علی
آثار سید قطب در برخی موارد دچار اجمالی است که هم می توان از آن برداشتی معتدل و هم برداشتی افراطی داشت و این بی انصافی تمام است که تکفیریون موجود چون ابوبصیر و ابومحمد مقدسی و… و گروههای همسو با آنها در امروز جهان اسلام و سکولاریستهایی چون اردوغان و دعوت و اصلاح ایران و مورسی و ربانی و …. را در پیوند با اندیشه های سید قطب قرار دهیم.
سید قطب یقینا به سکولاریسم و دموکراسی کافر بود و از آن اعلام برائت نمود و در مساله شیعه و سنی دیدگاه تقریبی داشت و حتی یک جمله از وی در تکفیر مذاهب اسلامی وجود ندارد. ارتباط دوستانه و بلکه برادرانه وی با نواب صفوی از دلایل دیگر این مدعاست. «تکفیر» در ادبیات سید قطب تماما ناظر به این مساله است که جوامعی که وحی الهی را منبع قانون گذاری قرار نداده و به منابع دیگر روی آورده اند ربوبیت تشریعی خداوند را نادیده گرفته و عملی بر خلاف ایمان به ربوبیت و در نتیجه الوهیت خداوند مرتکب شده اند و پرواضح است که این اندیشه به معنای تکفیر فقهی افراد یک جامعه نیست بلکه به عنوان یک حکم اجتماعی درخصوص ضرورت تخصیص منبع غایی تشریع در وحی الهی است.
این اندیشه در کلام بزرگان و فقهای خودمان (شیعه) نیز به کرات مطرح شده است. محمد قطب برادر وی و بزرگترین مفسر آراء وی نیز بارها به این مساله تاکید کرده است. باید گفت ایراد کار سید قطب در اینجاست که گاهی در اجمال بیان کردن این مسائل باعث برداشتهای ناصواب نیز شده است اما بی شک هیچ پیوندی میان اندیشه های ایشان و تکفیر کور فعلی در جهان اسلام نمی توان یافت الا اینکه اندیشه های وی نیز از عوامل موثر در تهییج و تحکیم احساسات اسلام گرایانه بوده است (و البته همچنان هم هست) و این وظیفه عقلای شیعه و سنی است که با تبیین درست آراء امثال سید قطب راه را بر راهزنان طریق، نظیر اردوغان و مورسی و تکفیریون سد کنند. کاری که رهبر فعلی ایران در گذشته نه چندان دور با ترجمه و مقدمه نویسی بر برخی آثار ستودنی سید قطب انجام داده است. خداوند ان شاءلله بر عزت اسلام و مسلمین بیفزادید.