مفهوم سکولاریسم

مفهوم سکولاریسم

نویسنده : حامد بن عبدالله العلی
مترجم : انجمن ” اطعمهم من جوع و آمنهم من خوف ” بيساران

 

السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
جناب شیخ حامد
آیا ممکن است، مفهوم سکولاریسم را برای من توضیح دهید؟
جزاك الله خيرا
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
جواب :
و علیکم السلام و رحمة الله و برکاته.
سکولاریسم، مذهبی فکری ست که می گوید دین نباید در همه ی شئون زندگی عمومی ما دخالت کند و فقط باید در درون انسان یا فقط در عبادتگاه ها باشد.
دین نباید به ما بگوید چه بپوشیم، چه بخوریم، چگونه حکم کنیم، چگونه معامله کنیم، چگونه با دولت ها تعامل داشته باشیم، بر چه اساس بین مردم فرق بگذاریم، این ها امور دنیوی و مربوط به قوانینی ست که کشور و زندگی را اداره می کند و دین نباید در این امور دخالت کند.
به معنی دیگر، روش کسانی ست که خداوند متعال درباره ی آن ها می فرماید : ” أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ”(بقره/۸۵) یعنی : ” آیا به بخشی از (دستورات) کتاب (آسمانی) ایمان می‌آورید و به بخش دیگر (دستورات آن) کفر می‌ورزید؟” سکولار کسی ست که به بعضی از احکام دین کافر است و کفر به مقداری از دین به معنی کفر به همه ی آن است، چرا که دین همه اش از سوی خداوند است و کسی که به بعضی از آن کافر شود و بگوید : “دین نباید در زندگی عمومی ما دخالت کند” مثل این است که گفته باشد : “خداوند نباید در زندگی عمومی ما دخالت کند”.سبحان الله! این بهتان بزرگی ست.
به همین دلیل، علما بر این که سکولاریسم مذهبی کفری ست، اتفاق نظر دارند.
بنابراین، هر فکر، مذهب، روش یا قانونی که بر پایه ی رها شدن از سلطه ی دین و هدایت آن بنا شده باشد، فکر، مذهب، روش یا قانون سکولار است.
در زیر مجموعه ی بینش سکولاریسم، انواع و اقسام مکاتب و مذاهب، از جمله لیبرالیسم، کمونیسم، بورژوازی ، اگزیستانسیالیسم، سوسیال دموکراسی و همچنین دموکراسی غربی قرار می گیرند.
خداوند متعال می فرماید : ” قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ” (انعام/۱۶۲) یعنی : “بگو: نماز و عبادت و زیستن و مردن من از آن خدا است که پروردگار جهانیان است”. همان طور که ما برای خداوند نماز می خوانیم و ذبح می کنیم و همه ی زندگی مان برای اوست، زیرا که مرگمان، بازگشت به سوی اوست، پس چگونه در همه ی امور زندگی مان او را حاکم ندانیم، در حالی که مرگ و زندگی مان به دست اوست، سبحان الله.
امیدوارم با این توضیح معنی روشن شده باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *