پایگاههای آمریکا در عربستان

پایگاههای آمریکا در عربستان

ارائه دهنده: سیروان . م

بنا به گزارش اخیر اداره تحقیقات کنگره آمریکا، میزان تسلیحات و تجهیزات نظامی و خدمات مربوطه ای که عربستان سعودی از سال۱۹۵۰  میلادی تا۲۰۰۶  در قالب برنامه فروش خارجی اقلام نظامی آمریکا از این کشور خریده بیش از۶۲  میلیارد و۷۰۰  میلیون دلار بوده. میزان خدمات ساختمانی نظامی ای که عربستان طی این مدت از آمریکا خریده نیز۱۷  میلیارد و یکصد میلیون دلار بوده است. بین سالهای۱۹۴۶  و۲۰۰۷  میلادی نیز سعودی ها از حدود۲۹۶  میلیون دلار کمکهای مالی خارجی آمریکا که توسط ارتش ایالات متحده به این کشور داده برخوردار شده اند.

ارتش آمریکا از زمان مقدمه چینی برای حمله به عراق در سال۱۹۹۰  تا زمان تعرض به این کشور در سال۲۰۰۳ ، هزاران نظامی در عربستان سعودی مستقر کرده است. حضور نظامی آمریکا در این کشور، که محل تعدادی از مقدس ترین اماکن اسلامی است، عامل عمده به راه افتادن جنگ جاری القاعده با ایالات متحده بوده است. در سال۲۰۰۳ ، ارتش آمریکا در پاسخ به فشارهای بنیادگرایان بر دولت عربستان سعودی، اعلام کرد تمام نیروهای خود را به جز کادر تعلیمات نظامی خود را از این کشور خارج می کند.

با اینکه بسیاری از سربازان آمریکایی از عربستان رفته اند، اما عملیات مقاطعه کاری پنتاگون در این کشور متوقف نشده که بخش عمده ای از آن برای ارتش عربستان صورت می گیرد. ارتش عربستان را نیروهای  آمریکایی در سایتهایی مانند روستای اسکان در۲۰  کیلومتری جنوب ریاض آموزش می دهد. ارتش آمریکا  تنها در این پایگاه۸۰۰  پرسنل دارد که۵۰۰  نفر از آنان مستشار نظامی هستند.

بین سالهای۲۰۰۳  و۲۰۰۹ ، ارتش ایالات متحده۵۵۹  میلیون دلار کنترات برای اجرای طرحهای ساخت  و ساز برای عربستان به شرکتهای مقاطعه کاری سپرد. مثلا ارتش آمریکا در سال۲۰۰۹ ، قراردادی به ارزش۱۶۰  میلیون دلار برای ساخت تاسیساتی برای لشکر مکانیزه ارتش عربستان با یک شرکت سعودی منعقد کرد. در همین سال ارتش آمریکا با یک شرکت عربستانی لبنانی، قراردادی به ارزش۱۲۷  میلیون دلار به منظور اجرای عملیات ساخت و ساز برای گردان شاهزاده ترکی بن عبدالعزیز منقعد کرد. آمریکا همچنین برای ساخت انبارهای زیرزمینی تسلیحات برای ارتش عربستان قراردادی به ارزش۸۲  میلیون دلار با بزرگترین شرکت ساختمانی سعودی یعنی شرکت تجاری و مقاطعه کاری اللطیفه امضا کرد.

به علاوه، سیل تسلیحات نظامی از طریق پنتاگون به سوی عربستان سعودی همچنان جاری بوده است. وزارت دفاع آمریکا نیز هزینه قراردادهای تامین خدمات تعمیر و نگهداری و پشتیبانی برای آن را تامین کرده است. به عنوان مثال اوایل سال میلادی جاری، بر اساس یکی از بندهای قراردادی که نیروی هوایی آمریکا برای تمدید قرارداد بسته بود، ارتش آمریکا کنتراتی به ارزش۹  میلیون و۵۰۰  هزار دلار به شرکت کیوبیک کورپوریشن داد تا همچنان به اجرا و تامین خدمات پشتیبانی برای سیستم آموزش نبرد هوایی مورد استفاده برای آموزش خلبانان جنگنده های اف -۱۵  نیروی هوایی سلطنتی عربستان سعودی ادامه دهد.

تبدیل خلیج فارس به پادگان نظامی

ارتش آمریکا با اینکه به سوی خروج نیم بند از عراق حرکت می کند، اما بی سر و صدا سرگرم افزایش و استحکام حضورش در دیگر نقاط خاورمیانه بوده است. در ایالات متحده تقریبا هیچ بحثی در خصوص تبعات احتمالی این کار واشنگتن صورت نگرفته است.

ارتش ایالات متحده آمریکا به استثنای ایران تمام کشورهای خلیج فارس را با احداث پایگاههای هوایی، پایگاههای دریایی، پستهای نظامی بیابانی، مراکز آموزشهای نظامی، و گستره وسیعی از تاسیسات دیگر به پادگان نظامی مبدل ساخته و همزمان در حال افزایش قابلیتهای نظامی اردن بوده است.

تلاشهای سازمان سیا برای سرنگونی دولت قانونی ایران در دهه۵۰  میلادی، حمایت واشنگتن از عراق تحت حکومت صدام حسین در سالهای دهه۸۰  میلادی حضور سربازان پنتاگون در عربستان سعودی در سالهای دهه۹۰  تماما در زمان خود اقدامات ژنوپلیتیک زیرکانه تلقی می شد اما همگی دارای عواقب پیش بینی نشده مخرب بوده است.

پولی که پنتاگون در سالهای اخیر در حال سرازیر ساختن به سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس برای احداث و استحکام زیرساختهای نظامی بوده تنها باعث شده که ایالات متحده بیش از پیش به رژیمهای دیکتاتوری و غیرمردمی آن کشورها وابسته شود و همزمان خاورمیانه را که به طور سنتی منطقه ای بی ثبات تلقی شود، مسلح و نظامی سازی کرده است. افزایش و تقویت پایگاههای پنتاگون در خلیج فارس توسط پنتاگون تا کنون باعث صرف میلیاردها دلار از پولهای مالیات دهندگان  آمریکایی شده است. اما اینکه هزینه هایی عواقب منفی این اقدامات چه خواهد بود همچنان بخش نامعلوم این مسئله است.

—————* نیک تارس معاون سردبیر سایت

تحلیلی تام دیسپج بوده و به خاطر فعالیتهای روزنامه نگاری برجسته ای که داشته برنده جایزه   “رایدن اور” و همچنین جایزه “جیمز آرونسن” شده است. آثار او در روزنامه های لس آنجلس تایمز، نیشن، دیزتایمز و تام دیسپچ چاپ می شود. او در حال حاضر از محققان “مرکز ایالات متحده و جنگ سرد” دانشگاه نیویورک است. کتاب اخیر او تحت عنوان “موضوع پیچیده: ارتش چگونه زندگی روزمره ما را مورد تعرض قرار می دهد” در سال میلادی جاری ۲۰۰۹  به چاپ رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *