امام شافعی رحمه الله علیه و سنت رسول الله صلی الله علیه و سلم

امام شافعی رحمه الله علیه و سنت رسول الله صلی الله علیه و سلم

به قلم : محسن صادقی/سقز

امام شافعی رحمه الله که از او به عنوان واضع علم اصول فقه یاد می کنند به همراه امام مالک و امام حنبل و سایر ائمه ی خیر القرون به عنوان نمایندگان سلفیت نوع اول شناخته می شوند .

سلفیت نوع دوم نیز شامل ابن تیمیه و ابن قیم و ابن کثیر می گردد و سلفیت نوع سوم نیز محمد بن عبدالوهاب و ادامه دهندگان راهش را شامل می شود. در این صورت زمانی که از سلفیت صحبت می شود باید نگریست منظور کدام دسته از سلفیت منظور ماست.

مردی درباره ی مسئله ای از امام شافعی رحمه الله علیه سئوال کرد. ایشان گفتند: پیامبر خدا صلی الله علیه و سلم درباره ی آن چنین کرده اند. مرد گفت شما چه می گویی؟ امام شافعی رحمه الله علیه گفتند: سبحان الله، آیا من در عهد بیعت هستم یا این که در میان نصرانی ها هستم؟! من به تو می گویم پیامبر خدا صلی الله علیه و سلم چنین حکم داده اند و شما در جواب (با تعجب) می گویی: شما چه می گویی؟[۱]

شافعی رحمه الله علیه دوباره می گوید: «هر گاه حدیث صحیحی را از پیامبر خدا صلی الله علیه و سلم روایت کردم و به آن عمل ننمودم پس به شما اعلام می کنم که عقلم بر باد رفته است».[۲]

حالا :

  • ما می گوئیم الله و رسولش در مورد مشرک و مشرکین این را گفته اند اما مروجین سلفیت نجدیت می گویند شیخ فلانی و فلانی این را گفته اند .
  • ما می گوئیم الله و رسولش چنین عذرهای معتبری را برای مسلمین قرار داده اند و نباید الکی مسلمان را تکفیر کرد اما اینها می گویند فلان شیخ و فلان شیخ این را گفته اند.
  • ما در دشمن شناسی شرعی و درجه بندی شرعی دشمنان می گوئیم الله اینگونه دستور داده و رسولش و ائمه ی خیر القرون و حتی امثال ابن تیمیه و شاگردانش اینگونه برخورد کرده اند اما اینها می گویند فلان شیخ و فلانی این را گفته اند و….

 به نظر شما اگر امام شافعی رحمه الله زنده بود به اینها چه می گفت؟


[۱] . «شرح العقیده الطحاویه» علی بن علی بن ابی العز الحنفی (ص ۳۹۹-۴۰۰) چاپ المکتب الاسلامی .ط.الرابعه ۱۳۹۱ هجری بیروت.

«الرساله» امام شافعی رحمه الله علیه (ص ۴۱۰) تحقیق احمد شاکر ، مطابع المختار الاسلامیه ، چاپ دوم ۱۳۹۹ هجری

«مختصر الصواعق المرسله علی الجهمیه و المعطّله» (۲/۳۵۰) ابن قیم ، مختصر آن شیخ محمد بن الموصلی.

[۲] . «مختصر الصواعق علی… » (۲/۳۵۰)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *