از موانع وحدت(۸) عدم توافق بر نقاط مشترک و منافع مشترک (۵)
به قلم: کارزان شکاک
الله متعال به صورت واضح و بی پرده می فرماید که قرآن را به عنوان توضیح و بیان برای هر چیزی بر بنده و فرستاده خود رسول خاتم صلی الله علیه وسلم فرو فرستاده است و می فرماید: وَنَزَّلۡنَا عَلَيۡكَ ٱلۡكِتَٰبَ تِبۡيَٰنٗا لِّكُلِّ شَيۡءٖ (نحل/ ۸۹) «و ما این کتاب [قرآن] را بر تو نازل کردهایم که بیانگر همه چیز است.»
در جای دیگری از قرآن بیان میفرمایند که خداوند در این قرآن هیچ چیزی را فرو گذار نکرده است : مَّا فَرَّطۡنَا فِي ٱلۡكِتَٰبِ مِن شَيۡءٖۚ (أنعام/۳۸) «در کتاب هیچ چیز را فروگذار نکردهایم.»
هیچ مسألهای از عقاید دین اسلام که شخص با آن وارد دین اسلام شود یا از آن خارج شود وجود ندارد که در قرآن وجود نداشته باشد بلکه تمام آنچه شخص جهت مسلمان شدن به آن نیاز دارد در قرآن موجود است و جزئیات مربوط به احکامی که در کتب فقهی متعدد فرق مختلف به آن اشاره شده زینتها و حواشی ساختمانی هستند که در زیبائی و استحکام آن می توانند موثر باشند نه در بنای ساختمان دین اسلام .
امام جعفر صادق رحمه الله در این زمینه می فرماید : «خداوند در قرآن همه چیز را بیان کرده است. به خدا قسم چیزی را که بندگان به آن نیاز دارند ترک نکرده است. حتی اینکه هیچ کس نمیتواند بگوید: ای کاش خدا در این مورد نیز آیهای نازل میکرد. مگر اینکه خدا در آن مورد نیز آیهای نازل کرده است.»[۱]
امام علی رضی الله عنه می گوید: «آیا خدای سبحان، دین ناقصی فرو فرستاده و در تکمیل آن از آنها کمک خواسته است؟ آیا آنها شرکای خدا هستند که هرچه میخواهند در احکام دین بگویند و خدا رضایت دهد؟ آیا خدای پاک و منزه، دین کاملی را فرو فرستاده اما پیامبر ج در ابلاغ آن کوتاهی کرد؟ در حالی که خداوند پاک و توانا میفرماید:مَّا فَرَّطۡنَا فِي ٱلۡكِتَٰبِ مِن شَيۡءٖۚ(أنعام/ ۳۸)«در کتاب هیچ چیز را فرو گذار نکردهایم.»همچنین میفرماید:تِبۡيَٰنٗا لِّكُلِّ شَيۡءٖ (نحل/ ۸۹)« قرآن بیان هر چیزی است.»[۲]
با این نگرش ،هم اکنون، چنانچه تشیع را پیروی از قران وسنت آنهم از کانال امام علی ودیگر ائمه ی بعد از وی تعریف کنیم ما به رسول الله صلی الله علیه وسلم ودین اسلام می رسیم و اگر سایر فرق معروف به اهل سنت را نیز به معنی پیروی ازقرآن وسنت آنهم ازکانال امام علی رضی الله عنه وسایر صحابه رضی الله عنهم بشناسیم باز به همان منبع ودین می رسیم . پس هر درگیری وتفرقی نشان ازعدم شناخت وعدم مراجعه به این مشترکات غیر قابل کتمان است .
روایت کرده اند که امام علی رضی الله عنه در نهروان به خوارج مي گوید : ” همينكه خداي ما ، پيامبر ما ،كتاب ما ، قبله ما يكي است براي شما كافي نيست تا دست از برادر كشي برداريد ؟
روایات متعدد تاریخی به ما می گویند که بین حنفی– شافعی – حنبلی -حنفی – و سایر فرق با هم و بین تمام این فرق با فرقه جعفری امامی درگیریهای وحشتناک و خونینی رخ داده است با وجود اینکه موارد متعدد مشترک بین این فرقه ها چون : خدای واحد، پیامبر واحد، قرآن واحد ، کعبه واحد، روایات مشترک واحد، ایمان به قیامت، بهشت، جهنم و….و علاوه بر تمام اینها دارای دشمنانی مشترک و منافعی مشترک زیادی بوده اند .
علاوه بر موارد مشترک میان تمام فرقه ها با هم ، اختلاف اساسی اکثر فرقه ها با شیعه ی ۱۲ امامی به جانشینی رسول الله صلی الله علیه وسلم بر می گردد که به قرون گذشته تعلق داشته واثبات و یا عدم اثبات آن هیچ فایده عملی برای وضع موجود ما ندارد . اما به خاطر آن ایجاد اختلاف نمودن فایده های زیادی برای کفار آشکار و پنهان ما در بر داشته و ضررهای زیادی متوجه ما نموده است.
زمانی که فتواهای کسانی چون ابوبصیر طرطوسی و مفتی های درباری آل سعود بر علیه تمام شیعیان را مشاهده می کنیم آشکارا می بینیم که کفار آشکار و پنهان از کانال علمای سوء و الرویبضه جهت شعله ور نمودن جنگهای داخلی و عمیق تر نمودن شکاف تفرق از یکطرف و یا برای منحرف كردن اذهان عمومی از مشكلات، دردها، بدبختی های داخلی ناشی از حاکمیت طواغیت، به سوی مسایل بی فایده تاریخی، استفاده فراوان برده، آنرا دامن زده و توسط عوامل خود شاخ و برگ فراوانی به آن دادهاند. و دشمنان مسلمین نیز با جهت دهی به احساسات غلط به وجود آمده و بهره برداری به موقوع از آنها، به اهداف و منافع خود دست یافته اند و احمق كسي است كه از دشمن توّقع رحم و انصاف داشته باشد!
[۱]) الکافی، ج ۱، ص ۵۹، (باب الرد الی الكتاب والسنة)، حدیث شماره ۱، و تفسیر قمی، ج ۲، ص ۴۵۲٫
[۲]) نهج البلاغه، ص ۶۱، خطبه شماره ۱۸، (و من كلام له في ذم اختلاف العلماء في الفتیا).