معاویه و شیوه ی حکمرانی او ، یکی از علل همراهی مسلمین با شورشیان در قتل عثمان رضی الله عنه
به قلم : کیوان مریوانی
رسول الله صلی الله علیه وسلم راست فرمود، آنگاه که فرمود:« لتنقضن عرى الإسلام عروة عروة ، فكلما انتقضت عروة تشبث الناس بالتي تليها ، فأولهن نقضاً الحكم وآخرهن الصلاة » شیعیان نیز همین حدیث را چنین روایت کرده اند :لتنقضن عری الاسلام عروة ، کلما انتقضت عروة تشبث الناس بالتی تلیها، فاولهن نقض الحکم ، و اخرهن الصلاة دستگیره های اسلام یک به یک شکسته می شود، هرگاه یک دستگیره نابود شود مردم به آنچه نزدیک آن است چنگ می زنند، اول آنها شکستن حکم است (حکم بر اساس قانون خدا را رها می کنند) و آخر آنها نمازاست (نماز را ترک می کنند).
اولین بنیانی که در اسلام نابود و فاسد گردید حاکمیت و حکم کردن بر اساس قانون شریعت الله بود، به دنبال این ام الفساد هزاران فساد و بیماری دامن گیر مسلمین گردید تا اینکه به ترک نماز رسیدند. یعنی از ترک حکم کردن بر اساس قانون شریعت الله تا ترک نماز هر مصیبت و فسادی که مسلمین به آن دچار گشته و می شوند ناشی از فساد حکومتی و عدم تحکیم به شریعت الله می باشد و تا این ام الفساد اصلاح نگردد دیگر امور نیز اصلاح نمی گردند .
در تاریخ مى خوانیم: وقتى که شکایت مردم از عثمان رضی الله عنه بالا گرفت، علی رضی الله عنه نزد عثمان رضی الله عنه رفت و گفت: «به درخواست مردم توجّه کن! آنها فرماندارانى را که انتخاب کردهاى، قبول ندارند».. عثمان پرسید: «کدام یک را»؟ علی رضی الله عنه گفت: «بیشتر گلایهها متوجّه معاویه است».. عثمان رضی الله عنه گفت: «ولى من او را بر شما نگماشتهام، بلکه عمر او را گماشته است»! على رضی الله عنه گفت: «تو را به خدا قسم مىدهم! مگر نمىدانى که معاویه از «یرفأ» غلام عمر، بیشتر از او مىترسید»؟! عثمان رضی الله عنه گفت: چرا مىدانم»[۱].
با استناد به این منابع معتبر اهل سنت متوجه می شویم که معاویه یکی از زمینه سازان اصلی شورش بر علیه سیدنا عثمان رضی الله عنه و عامل اصلی تغییر خلافت اسلامی به حکومت شاهیگری و مصیبتهای بعد از آن تا کنون بوده است.
اگر تاریخ برای عبرت است پس لازم است که عبرت بگیریم و تلاش کنیم با استناد به «تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ ۖ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَلَكُم مَّا كَسَبْتُمْ ۖ وَلَا تُسْأَلُونَ عَمَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ» (بقره/۱۳۴) بار دیگر با آسیب شناسی مبارزاتی خود با وحدتی فراگیر و پرهیز از تفرق در تحقق وعده ی رسول الله صلی الله علیه وسلم به پیش رویم که می فرماید: ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ.
[۱]– الطبرى، ج۳، ص۳۹۴- إبن الاثیر، ج۳، ص۷۶- البدایة والنهایة، ج۷، ص۱۶۹-۱۶۸- إبن خلدون، ج۲، ص۱۴۳٫