در پذیرش سخنان علمای امت که «نجدیت» در رسانه های ارائه می دهند احتیاط کن
به قلم: صدیق دهواری/ بلوچ
ما در بررسی جریاناتی که در تاریخ اسلامی تحت عنوان سلفی و سلفیت شناخته شده اند به دسته بندی این جریان در سه دسته دست یافتیم :
- سلفیت علمای خیرالقرون (یعنی آنچه تمام مذاهب اسلامی هم اکنون بر آن هستند)
- سلفیت ابن تیمیه و شاگردانش چون ابن قیم و ابن کثیر
- سلفیت محمد بن عبدالوهاب یا نجدیت
سلفیت نوع سوم که شایسته است تحت عنوان نجدیت از آن یاد شود دارای مختصات خاص خود در تعریف و ارائه ی بسیاری از مفاهیم و اصطلاحات شرعی (مثل تعریف از شرک، مشرک، توحید، عذرهای معتبر شرعی، تکفیر، دشمن شناسی شرعی و درجه بندی شرعی دشمنان و…) است که با آنچه تحت عنوان سلفیت نوع اول و دوم (یعنی منهج تمام مسلمین) ارائه داده اند تفاوتهای ریشه ای دارد.
«نجدیت» درواقع جریانی است مستقل و منفک از سایر مذاهب و جریانات اسلامی که قصد دارد واژه و کلمه ی سلفی و سلفیت را برای خود مصادره به مطلوب کند و با نوعی مغالطه برای اثبات دیدگاههای خود به صورت قیچی کاری و حتی تحریف گفته های گذشتگان این امت استدلالهائی را سر هم می کنند که دیدگاههای آنها را درست نشان دهد.
در این صورت هرگز نمی توان به رفرنسها و منابعی که «نجدیت» از سخنان علمای گذشته جهت پیشبرد دیدگاهها و اهداف خود به کار می گیرد اعتماد کرد مگر اینکه «کل» گفته ی علمای سلف و پس و پیش گفته ی این عزیزان و مخاطب آنها آورده شود.
در فضای مجازی بسیاری از قیچی کاری های طرفداران نجدیت از علمای گذشته ی این امت مثل برداشتن «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ» و استناد به آن در نزدیک نشدن به نماز و ترک نمازاست که بخشی ازیک آیه و حتی بخشی از تکمیل یک حکم شرعی در تحریم مسکرات است.
بخشی از سخن عالمی را در موضوعی قیچی کاری می کنند و طبق آنکه موافق دیدگاه آنهاست ارائه اش می دهند، در حالی که کل سخن آن عالم هرگز چنین نتیجه ای نمی دهد و حتی در تضاد کامل با دیدگاه این علماء است.
پس ای برادر و خواهری که دلت برای اسلام و مسلمین می سوزد و قصد داری کاری انجام دهی که رضایت الله و عاقبت به خیری در آن باشد: به دلیل ناراستی ها و کج فهمی و قیچی کاری های فراوانی که نجدیت در فضای مجازی نسبت به سخنان گذشتگان این امت مرتکب شده اند، نسبت به منابعی که ارائه می دهند با احتیاط برخورد کن؛ و اگر می خواهید به جهالت به دیگران صدمه نزنید هر چه نجدیت از سخنان گذشتگان و سایر منابع اسلامی بیان کرد«فَتَبَيَّنُوا».