مقلدین ناشی ابن تیمیه در میان نجدیت

مقلدین ناشی ابن تیمیه در میان نجدیت

به قلم: محمد .م (مدرسه علوم دینی سید قطب مریوان)

نجدیت تفکری است که توسط محمد بن عبدالوهاب بنیانگذاری شد و توسط شاگردانش و دلارهای فراوان آل سعود و مراکز دانشگاهی وابسته به این رژیم و تبلیغات گسترده ی رسانه ای آنها تاکنون ادامه پیدا کرده است.  

یکی از مشخصه های بارز این تفکر که برداشتی ناقص از مذهب حنبلی است این است که جهت توجیه افکار خود گاه به افکار شاذ علمای گذشته مراجعه می کند و گاه با قیچی کاری و برداشت ناقص از اجتهادات علمای گذشته سعی می کند افکار خودش را با شعار دفاع از توحید و مبارزه با بدعت و… به خورد پیروانش بدهد.

یکی دیگر از مشخصه های نجدیت این است که به شدت مقلد علمای مورد پذیرش خود هستند و گاه دیده شده است که به سادگی آیات قرآن و سنت پیامبر و آرای تمام امامان و علمای گذشته را به نفع این علمای نجدیت نادیده می گیرند.

به هر حال یکی از افرادی که این اشخاص سعی می کنند خود را به آن وصل کنند ابن تیمیه ی حنبلی مذهب است، اما بسیاری مسائل از متعلق به تکفیر و قائل شدن عذرهای معتبر برای مسلمین و… به سادگی دیگاه این شخص را نیز نادیده می گیرند و یا از دیدگاه این شخص نیز با تفسیر نجدیت خود قیچی کاری هایی انجام می دهند.

به عنوان مثال بارها شنیده ایم که جهت تکفیر نابجای مسلمین می گویند ابن تیمیه گفته: فمَنْ جَعَلَ الْمَلَائِكَةَ وَالْأَنْبِيَاءَ وَسَائِطَ يَدْعُوهُمْ وَيَتَوَكَّلُ عَلَيْهِمْ وَيَسْأَلُهُمْ جَلْبَ الْمَنَافِعِ وَدَفْعَ الْمَضَارِّ مِثْلَ أَنْ يَسْأَلَهُمْ غفْرَانَ الذَّنْبِ وَهِدَايَةَ الْقُلُوبِ وَتَفْرِيجَ الْكُرُوبِ وَسَدَّ الفاقات فَهُوَ كَافِرٌ بِإِجْمَاعِ الْمُسْلِمِينَ (مجموع الفتاوی ۱ / ۱۲۴) هر كس ملائكه و انبيا(وهركس ديگر را)واسطه قرار دهد كه او را بپرستد و به فرياد بخواند و برآنها توكل كند و از آنها جلب منفعت و دفع مضرت طلب كند مانند اينكه از آنها بخواهد كه گناهانش را ببخشند و هدايتشان كند و مشكلات وسختى ها را از أنها برطرف كند پس چنين شخصى به إجماع علما كافر است.

اما واقعاً منظور ابن تیمیه چه بوده؟ ابن تیمیه می گوید: فإِنَّهُ سُبْحَانَهُ أَخْبَرَ عَنْ الْمُشْرِكِينَ كَمَا تَقَدَّمَ بِأَنَّهُمْ أَثْبَتُوا وَسَائِطَ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ اللَّهِ يَدْعُونَهُمْ وَيَتَّخِذُونَهُمْ شفَعَاءَ بِدُونِ إذْنِ اللَّهِ (مجموع الفتاوی  3 / 105)اينجا ميگويد کفار مشرك واسطه هايى را بين خود و خداوند إثبات ميكردند كه آنها را ميپرستيدند و آنها را شفيع بدون اذن خداوند قرار ميدادند؛ و می گوید:فمَنْ أَثْبَتَهُمْ وَسَائِطَ عَلَى هَذَا الْوَجْهِ فَهُوَ كَافِرٌ مُشْرِكٌ يَجِبُ أَنْ يُسْتَتَابَ فَإِنْ تَابَ وَإِلَّا قُتِلَ (مجموع الفتاوی : ۱ / ۱۲۶)پس هر كس واسطه هايى اينگونه با اين صورت(شفاعت نافذ بدن اذن خدا،شريك در ملك ويا حكم خدا)براى خدا ثابت كند كافر مشرك است واگر توبه نكند كشته خواهد شد.

واضح است ابن تیمیه سخنی را می گوید که تمام مذاهب حنفی و جعفری و مالکی و شافعی و حنبلی و… گفته اند غیر از تفکر آشفته ی نجدیت محمد بن عبدالوهاب و شاگردانش.

عده ای از مقلدین نجدیت که با نام توحید و مبارزه با اهل بدعت و شرک باعث دامن زدن به تکفیر نابجای مسلمین ومشغول کردن مسلمین به مسلمین و در نهایت باعث تفرق بیشتر میان مسلمین تولید جنگ داخلی شده اند واقعاً خیال می کنند در حال خدمت به دین هستند اما در حقیقت آفت و مانعی در برابر اهل دعوت و جهاد در سراسر سرزمینهای اسلامی شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *