مصر و انقلاب نارس و سقط شده ي آن، تجربه ای نزدیک برای امارت اسلامی افغانستان(۳)
به قلم : احسان هورامی
جالب اينكه بعد از وقوع انقلاب نمایشی، در چهاردهم آوريل جماعتی از سلفيهای كنفرانسي در مسجد عمروبن عاص تشكيل داده و خواستار بازگشت به شريعت اسلامي شدند. آنها حتي از شوراي نظامي حاكم بر مصر خواستند كه به دستورات شريعت اسلامي عمل كند.
بعدها بود كه در واکنش به این دسته از سلفیون، و با همان شعار آنها، در اسكندريه تعدادي از جوانان سلفي متمایل به آل سعود نخستين حزب سياسي خود را پس از انقلاب به نام «النور» تاسيس كردند كه هدف نخست آن «دفاع از اجراي شريعت اسلامي» بود .با اعلام نتايج انتخابات مصر در مرحله نخست گفته شد كه یکی از جريانات سلفيها توانستهاند بيش از ۲۶ درصد از آرا را به دست آورند.
در حالی که اخوان با انتخاب عنوان حزب عدالت و توسعه و انتخاب الگوی ترکی پا به عرصه انتخابات مصر گذاشته و تلاش کرده است که از خود وجههای معتدل و لیبرال نشان دهد، سلفیون و اعضای بارزشان در حزب النور راهی کاملا مغایر انتخاب کردند و صحبت از اجرای کامل احکام اسلامی زدند و بر لزوم اعمال احکام شریعت در جامعه سخن به میان آوردند و به این شکل جریانی موازی و تقلبی در میان اسلامگراهای رادیکال تولید شد همچنان جریان اخوان المفلسین هم از دل اخوان المسلیمن و جهت مبارزه با با آن تولید شده بود.
با این وجود در مقابل این سلفیون متمایل به آل سعود که در ظاهر شعار طرفداری از شریعت دارند اما در حقیقت در کنار سکولاریستها و نظامیان سکولار قرار گرفته اند، اخوان المفلسین تلاش میکنند که به لیبرالها ی سکولار و قبطیها اطمینان دهند که اجازه نخواهند داد اندیشههای سلفیون در کشور جامه عمل به خود بگیرد.
اخوان با شورای عالی نظامی و امریکا به تفاهم رسیده است و قول داده است که در سیاست خارجی مصر تغییر زیادی ندهند و مثلا معاهده کمپ دیوید را هم چنان محترم بشمارند. اخیرا هم که جان کری به قاهره سفر کرده بود و با مسئولان حزب آزادی و عدالت (اخوان) ملاقات کرده بود، آنها تاکید کرده بودند که ما معاهدات بین المللی را محترم خواهیم شمرد و اجازه نخواهیم داد قانونی برخلاف آن تصویب گردد . از طرف دیگر عربستان سعودی هم از کانال این سلفی ها سیاستهای منطقه ای خود را در چارچوب استراتژی امریکا تعریف می کند و از امریکا دنباله روی می نماید. بنابراین برخی از تحلیل گران معتقدند که این وضع پیش آمده، وضع مطلوب غرب است.
سلفيها در مصر مردماني هستند كه در ظاهر و در دهها گروه متفرق و متعدد به مجموعهاي از افكار اسلامي دعوت ميكنند و خواستار بازگشت به آن دوره نخستين اسلام هستند. اين تفكرات از يك قرن پيش در مصر در حال رشد بوده است. با اين حال گرايشهاي سلفيها به دو گروه جهادی و غیر جهادی تقسیم می شوند که این غیرجهادیها برای خودشان متنوع و تودرتو بوده و داراي تنوع فكري و ديدگاهي متعددي هستند.
در واقع در هر گوشهاي از مصر ميتوان جماعتي را پيدا كرد كه ميگويد از سلف صالح تبعيت ميكند. به باور برخي از شيوخ اين جريان، تعداد سلفيهاي مصر بيش از پنج ميليون نفر است اما اين رقم تاييد نشده است چون تعداد انها بسی بیشتر از این آمار رسمی است. بخشي از سلفيهاي مصر را جمعيت «انصارالسنه المحمديه» تشكيل ميدهند كه در اسكندريه مستقر هستند. يا «جماعت اسلامي» كه به شدت در صعيد مصر پراكندهاند. مثل استانهاي سوهاج و اسيوط و قنا. گروه ديگر «جماعت جهاد» هستند كه در جيزه و منيا و فيوم و بنيسويف فعاليت دارند يا «انصار سنت» كه در دلتاي نيل و خصوصا در دقهليه و كفرالشيخ حضور دارند. بخشهايي از آنها نيز در قاهره پراكندهاند.