هدیه ی سه قاعده و اصل زرین  به تو که حسشان کنی

هدیه ی سه قاعده و اصل زرین  به تو که حسشان کنی

مؤلف: شیخ خالــد حسینــان (أبو زید کویتی)  
مترجم: یحیی ابراهیمی

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمین و الصلاة و السلام علی أشرف المرسلین .. و اما بعد:

برای عبد و بنده­ی ضعیف، عاجز و گناهبار، قبیح و ناشایست است که پروردگارش، مولایش، سید و آقایش و آفریننده­اش را با کلماتی خشک و حسّ و حالی سرد مخاطب قرار دهد. بلکه شایسته است که بنده با قلبی پر از ایمان و خوش­بینی پروردگار و خدایش را  مورد خطاب قرار دهد.

و این­ها بعضی از قواعد طلایی و زرینی­اند که دوست داشتم تو در همان حینی که امورات دنیوی و اخرویت را از پروردگارت طلب می­کنی آن­ها را به خاطر داشته باشی و حسشان کنی .. پس آن را پیش رویت قرار می­دهم و به تو هدیه­اش می­کنم تا بدان هنگام که اجابه­ی دعایت را نمی­بینی شیطان در قلبت برانگیخته نشود و تو را از دعا کردن کسل نکند. بلکه بر تو لازم است که رغبت و توجه به خداوند متعال را در همه­ی خواسته­هایت امری بزرگ بشماری و در کسب نتایج عجله نکنی. چرا که خداوند، حکیم و دانا و آگاه است و بر حسب حکمت و علمش دعاهایت را استجابت می­کند، و ممکن است حکمت در به تأخیر انداختن اجابه­ی دعا باشد. پس قواعدی که ذکر می­کنیم تو را تشویق و تشجیع به دعای زیاد و مستمر می­کند و میل و رغبتت را به آنچه که نزد خدای متعال است زیاد و قوی می­گرداند.

قاعده­ی اول: استحضار و به همراه داشتن این درک و حس که خداوند متعال بر همه چیز تواناست؛ اوست که فرماندهی و مالکیت همه چیز را در دست دارد، کلیدهای همه چیز در دست اوست، کارها همه در روز قیامت بدو برگشت داده می­شود، اوست پادشاه پادشاهان، کلیدهای همه چیز در دست اوست و هرگاه اراده­ی پدید آوردن چیزی و انجام کاری را بکند همین کافی است که بدان بگوید: بشو پس می­شود.

این معانی و این خصائص ربوبیت و الوهیت پروردگارت را در قلبت حاضر و احساس کن و نگو: این امر (اجابه­ی دعا) بعید است یا تصور نمی­کنم که خداوند متعال دعایم را در مورد این امر اجابت کند.

قاعده­ی دوم: حسن ظن به الله؛ پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت می­کند که پروردگار سبحانه و تعالی فرمود: «من نزد حسن ظن بنده­ام به خودم هستم، پس بنده­ام هر آنچه می­خواهد به من گمان ببرد…» و در روایتی دیگر آمده است که پروردگار متعال فرمود: «اگر به من گمان خیر بُرد پس همان نصیبش می­شود و اگر گمان شر بُرد پس همان نصیبش می­شود.»

و ای بنده­ی خدا ..  چقدر زیباست که خداوند قلبت را مملو از حسن ظن نسبت به خودش ببیند و در آن ببیند کـه گمان تو به او اینگونه است که اگـر بخوانیَش اجـابتت می­کند، اگر از او طلب آمرزش کنی می­آمزدت، و اگر عبادتش کنی عبادتت را می­پذیرد. پس چه عبادت شیرینی است و چه بزرگ و چه گرانقدر است. پس در همه­ی احوال و دگرگونیهایت به الله حسن ظن داشته باش؛ چه در حالت بیماری و چه سلامتی و چه ثروتمندی و یا فقر .. و دیری نمی­پاید که راحتی، سعادت و آرامش را در قلبت می­یابی.

قاعده­ی سوم: اینکه نام ها و صفات خداوند را در اثنای دعا کردن احساس و درک نمایی و آنها را به یاد داشته باشی.

وقتی که او را می­خوانی به خـاطر داشته باش کـه او  أرحـم الراحمین  و أکـرم الأکـرمین  است. او فتّاح  و قریب و مجیب است، و او رزاق و غنی و حمید، مجید، جواد، جبار،  وهّاب و منّان … است.
پس به وسیله­ی این نام­های عظیم، گرانقدر و بزرگوار از او مسألت می­نمایی، و آن وقت است که قلبت به وعده­ی الهی اطمینان می­یابد.

خداوند متعال می­­فرماید: «وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ» بقره ۱۸۶
«و هنگامی که بندگانم از تو درباره­ی من بپرسند (که من نزدیکم یا دور. بگو:) من نزدیکم و دعای دعا کننده را هنگامی که مرا بخواند، پاسخ می­گویم. پس آنان هم دعوت مرا (با ایمان و عباداتی همچون نماز و روزه و زکات) بپذیرند و به من ایمان بیاورند تا هدایت یابند.»

پس هرگاه این قواعد سه گانه را در دعاهایت  در نظر داشتی و در ذهنت با خود همراه کردی،آن چنان شیرینی مسألت و لذت مناجات و أنس طلب از خدا در قلبت بر انگیخته می­شود که فراتر از انتظاری خواهد بود که برای رفع حاجت و نیازت در نظر داشتی. و آیا چیزی بزرگتر و با عظمت­تر از مناجات با پروردگار بزرگوار و مهربان ـ سبحانه و تعالی ـ وجود دارد؟!

و الحمد لله رب العالمین


۱- تخریج اما احمد، ۱۵/ ۳۵، به رقم ۹۰۷۶، وطبرانی در معجم الكبير ۲۲/۸۷، و صحیح شيخ آلبانی در سلسله احاديث الصحيحة، به رقم ۱۶۶۳٫
۲- مهربان ترین مهربانان
۳- صاحب کرَم ترین صاحب کرمان و یا بزرگوارترین بزرگواران
۴- در اینجا به معنی گشاینده­ی دروازه­های خیر و نیکی دینی و دنیوی است.  اوست که با لطف و عنایت و حکمتش ابواب معارف ربانی و حقائق ایمانی و نیز درهای رزق و روزی را بر روی بندگانش می­گشاید، و امور سخت  و پیچیده را برای هر کس که بخواهد آسان و ساده می­کند و درهای بسته را با فضل و رحمتش بازمی­کند و دستیابی به همه  نوع خیر ومصلحت را آسان می­گرداند. (نگا: فقه الأسماء الحسنی از شیخ عبد الرزاق البدر، المفاهيم المثلى فى ظلال شرح أسماء الله تعالى الحسنى للشیخ أبى لؤى وليد بن محمود).
۵- از معانی اسم جبار اینست که :همه چیز و همه کس مقهور امر خداوند و در برابر امر و سلطه­ی او خاضع است. از معانی دیگر این اسم اینست که: خداوند با لطف، رحمت و رأفتش حال بندگانش را اصلاح و کمی­ها و کاستی­ها را برایشان جبران می­کند؛ فقیر را غنی و ضیف را قوی  می ­گرداند، در سختی افتاده را در آسانی قرار می­دهد و مریض را صحت و سلامتی می­بخشد…( نگا: همان دو مصدر قبلی)
۶- یعنی صاعب عطاء و بخشش زیاد و احسان و نیکی وسیع، کسی که عطاء و بخشش را بر بندگانش سرازیر می­کند و نعمت­ها را با فضل و کرمش پی در پی به سوی آنها روانه می­کند، و هیچ منّان مطلق و حقیقی جز الله وجود ندارد. (نگا: همان دو مصدر قبلی). شیخ ابن أثیر رحمه الله در مورد معنای این اسم از اسماء الله تعالی می گوید:”«المنّان» یعنی نعمت دهنده ی بخشنده، و این اسم از کلمه­ی «المنّ»، یعنی عطاء و بخشش، مشتق شده است نه از کلمه­ی «المِنّة»، (به معنای منّت)، و بسیار روی می­دهد که کلمه «المنّ» در کلام آنها به معنی «احسان و نیکی کردن به کسی بدون انتظار و طلب مزد و پاداش از او» می آید. {کتاب النهایة في غریب الحدیث از شیخ ابن أثیر، جلد۴ صفحه­ی ۳۶۵، تحقیق: الطناحی، ناشر: المکتبة الإسلامیة}

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *