مولوی نداء محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی امارت اسلامی افغانستان و استناد به روایتی ساختگی در توجیه ممنوعیت آموزش زنان
به قلم: کل من علیها فان
?جناب مولوی نداء محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی در توییتر خود به حدیث ضعیف و ساختگی [“لَا تُنْزِلُوهُنَّ الْغُرَفَ، وَلَا تُعَلِّمُوهنَّ الْكِتَابَةَ، وَعَلِّمُوهنَّ الْمِغْزَلَ وَسُورَةَ النُّورِ] یعنی «زنان را در بالاخانهها منشانید و به آنان نوشتن را یاد ندهید؛ بل به آنان نخ ریسی و سورهی نور را بیاموزید»
◾️استناد کرده اند ، برای من واقعا جای تعجب است که ایشان یک مولوی و گویا شیخ الحدیث هم هستند و وزیر آموزش عالی طالبان هستند به چنین روایت ساختگی استناد کرده اند.
?در اینجا اقوال علماء بر ضعف این روایت را تقدیم شما می کنیم.
علامه ابن جوزی بعد از ذکر این روایت می گوید :
?هَذَا الحَدِيث لَا يَصح وَقَدْ ذكره أَبُو عَبْدِ اللَّهِ الْحَاكِمُ النَّيْسَابُورِيّ فِي صَحِيحه وَالْعجب كَيْفَ خَفِي عَلَيْهِ أمره.
?ترجمه : این روایت صحیح نیست و ابوعبدالله حاکم نیشابوری آن را در صحیحش ذکر کرده است و عجیب است که چگونه این مسئله ( مسئله عدم صحت این روایت) بر او پوشیده مانده است.
?سپس : قَالَ أَبُو حَاتِم بْن حِبَّانَ: كَانَ مُحَمَّد بْن إِبْرَاهِيمَ الشَّامِيّ يضع الحَدِيث على الشاميين لَا يحل الرِّوَايَة عَنْهُ إِلا عِنْد الِاعْتِبَار.روى أَحَادِيث لَا أصُول لَهَا من كَلَام رَسُول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يحل الِاحْتِجَاج بِهِ.
?ترجمه : ابوحاتم بن حبان می گوید : محمد بن ابراهیم شامی ، بر شامی ها حدیث جعل می کرد و روایت از او روا نیست
مگر در صورتی که معتبر باشد و احادیثی از رسول الله صلی الله علیه وسلم روایت نموده است که هیچ اصلی ندارد و احتجاج به روایت او روا نیست.
?همچنین در کتاب كتاب مختصر تلخيص الذهبي از حافظ ابن المُلَقِّن در مورد این حدیث آمده است : قلت: بل موضوع وآفته عبد الوهاب بن الضحاك. قال أبو حاتم: كذاب.
?ترجمه : گفتم که بلکه این روایت ساختگی است و آفت آن عبدالله بن ضحاک است.ابوحاتم گفته است او دروغگو است.
?حافظ ابن حجر در مورد این روایت می گوید : قلت: بل عبد الوهاب متروك، وقد تابعه محمد بن إبراهيم السامي، عن شعيب بن إسحاق. وابن إبراهيم رماه ابن حبان بالوضع. وقد روي من حديث: حفص القاري، عن ليث، عن مجاهد، عن ابن عباس.
?ترجمه : گفتم که بلکه عبدالوهاب متروک الحدیث است ، و متابعت داشته است
از او محمد بن ابراهیم سامی از شعیب بن اسحاق و ابن ابراهیم و ابن حبان او را به این که حدیث جعل می کرده است نسبت داده و …..
?الهيثمي بعد از ذکر این روایت می گوید : رَوَاهُ الطَّبَرَانِيُّ فِي الْأَوْسَطِ، وَفِيهِ مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الشَّامِيُّ قَالَ الدَّارَقُطْنِيُّ: كَذَّابٌ.
?ترجمه : طبرانی در الاوسط آن را روایت نموده و در آن محمد بن ابراهیم شامی است و دارقطنی گفته است که او کذاب و دروغگو ست.
?و علامه محمد الفتني از محدثین بزرگ در مورد این روایت می گوید : وَعَن عَائِشَة وَفِيه وَاضع ومتروك
?ترجمه : و از عایشه روایت نموده و (در سند آن) جعل کنند حدیث و افراد متروک حدیث وجود دارد.
?و علامه عبدالحمید ابن بادیس در مورد این روایت می گوید : وكثيراً ما تكون هذه الأخبار الدائرة على الألسنة باطلة في نفسها معارضة لما صح في غيرها فيجب الحذر منها. وقد قدمنا ؤي الجزء الماضي من أدلة تعلم النساء الكتابة ما فيه الكفاية
?ترجمه : اغلب اوقات چنین اخباری که بر سر زبان ها می چرخد در ذات خودش کذب است آنهم زمانی که با غیر خودش که صحیح است در تعارض است و لازم است که از آنها پرهیز نمود، پس مراقب آن باشید و ما در جزء قبلی به اندازه کافی از دلایل تعلیم نوشتن زنان را ارائه نمودیم
نخ ریسی به روزگار حضرت رسول ص به مانند مهندسی در روزگار ماست