حضور هیئتی از سوی طالبان افغانستان برای شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی در تهران
به قلم: فضل احمد هراتی
کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در تهران به صورت حضوری با حضور ۲۲۰ نفر از نخبگان و فریختگان طراز اول جهان اسلام و همچنین ایران(۱۱۰ مهمان برجسته خارجی و ۱۱۰ مهمان برجسته ایرانی) از اقوام و مذاهب مختلف، به مدت سه روز، از تاریخ ۹ تا ۱۱ میزان/ مهر با شعار «همکاری های اسلامی برای دستیابی به ارزش های مشترک» در تهران برگزار می شود.
این کنفرانس همچنین به صورت مجازی و وبیناری با حضور ۲۴۰ شخصیت از فرهیختگان و علمای مطرح جهان اسلام و همچنین ایران(۱۲۰ مهمان خارجی و ۱۲۰ مهمان ایرانی) از تاریخ ۶ تا ۱۲ میزان/ مهر برگزار خواهد شد. این نخبگان در قالب ۱۶ نشست مجازی(وبینار) ۱۵ نفری برگزار خواهد شد. در پی تدارک کنفرانس سالانه ی وحدت اسلامی در تهران که طی سناریویی از سوی بعضی از خطبای رسانه ای و دارودسته ی منافقین داخلی در بلوچستان ایران که نه تنها هیچ گونه اعتقاد منهجی به تقریب و برادری و وحدت ندارند؛ بلکه هم از نظر ایدئولوژيک و هم به جهت عملی، عوامل اصلی بحران ناشی از تقابل های فرقه ای به حساب می آیند، بایکوت شده است سفارت ایران در افغانستان از سفر هیاتی چهار نفره از طالبان افغانستان به تهران برای شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی خبر داد که واکنشهای مختلفی را در بر داشت.
روزنامه ی جمهوری اسلامی نوشت: “گروه تروریستی طالبان، هیچیک از مذاهب اسلامی اعم از شیعه و سنی را قبول ندارند. به همین جهت، حضور این گروه تکفیری تروریستی در کنفرانس وحدت اسلامی، بسیار مضحک است.”
در برابر، حمید شهریاری، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در یک نشست خبری در مورد جزییات و چگونگی برگزاری سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در تهران گفت هنوز یک وحدت نظر بین نخبگان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران در ارتباط با طالبان وجود ندارد و در این زمینه نیاز به گفتمانسازی در سطح نخبگان وجود دارد ولی بر اساس دیدگاه شخصی وی به عنوان دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، طالبان فرصتی برای افغانستان و همچنین نظام جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است.
شهریاری در این مورد توضیح داد: به نظر ما طالبان یک فرصت برای افغانستان ایجاد کرده و آن فرصت، فرصت تحقق نوعی حاکمیت است که طی ۳۰ سال گذشته وجود نداشته است. به دلیل حضور بیگانگان تاکنون در افغانستان متأسفانه این کشور فاقد یک نظام حاکمیتی بوده که به دنبال منافع ملی افغانستان باشد، بنابراین هر نوع تاسیس حکومتی که به دنبال حقوق شهروندی خودش باشد، باید مورد حمایت قرار بگیرد.
وی خاطرنشان کرد، در دوره های قبل که افغانستان در تسخیر دولت های بیگانه، استعمارگر، استثمارگر و استکباری قرار داشت، جمهوری اسلامی ایران نمی دانست وقتی مشکلی پیش می آمد، با چه کسی حرف بزند، ولی امروز می داند که باید با چه کسی حرف بزند، و این یک فرصت برای نظام جمهوری اسلامی است که من معتقد هستم فرهیختگان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی (ایران) باید از این فرصت استفاده کنند، فرصتی است که ممکن است تکرارپذیر نباشد و اگر از دست برود، ممکن است استعمارگران دوباره وارد منطقه شوند و دوباره ما ندانیم با چه کسی حرف بزنیم.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت همان طور که طالبان برای ایران یک فرصت است برای خود طالبان هم فرصت است که نباید فرصت سوزی کنند و این یک آفت است.”
مشارکت نمایندگانی از سوی طالبان افغانستان باعث سردرگمی و هزیان گوئی طرفداران مجازی آنها نیز شده است؛ اینها یا نمی خواهند واقعیت کنونی امارت اسلامی افغانستان در مورد ایران را قبول کنند یا می خواهند آنرا به عذرتراشی ها و بهانه های احمقانه بپوشانند همچنانکه واکنش شرعی طالبان در برابر جمعه ی خونین زاهدان و حمله به شاهچراغ را پوشاندند و…
واقعیتها این مجازی های به بن بست رسیده را ناامید و دلسردتر از همیشه کرده است.