سخنان کلیدی عاليقدر محترم مولوي هبه الله آخندزاده رهبر ا.ا.افغانستان در سيمينار اصلاحي، مشوره دهي و رهنمودي وزارت داخله ا. ا. افغانستان
سيمينار اصلاحي، مشوره دهي و رهنمودي چهار روزه تاريخ: ٢٧/٢/١٤٠٣ هـ ش مصادف با: ٨ / ذي القعده / ١٤٤٥ هـ ق كه واليان همه ولايات كشور، به شمول قوماندان هاي امنيه و روساي زراعت ولايات از جانب وزارت داخله امارت اسلامي افغانستان دعوت شده بودند، تشريف آوري عاليقدر مولوی هبه الله در روز آخر محفل، با بياناتی کلیدی محترم ختم شد و گفت:
* قوت و اقتدار ما، در گرو تنفيذ شريعت، اطاعت و نظم است. سلسله خلافت و امارت، از زمان آدم عليه السلام (اولين خليفه بر روي زمين) آغاز و ادامه دارد. در امارت و خلافت، عبادات اجتماعي، بر عبادات فردي ارجحيت دارد.
* شما در تاريخ به نام ها و القاب مختلف، صاحب شهرت نمي شويد، بلكه با خدمت به خلق الله، اصلاح و تقوا شهرت واقعي را كسب مي كنيد.
* دليل بعثت انبياء، اختلاف و تفرق در جامعه بوده است.
* اعضاي نظام، همانند اعضاي يك جسد بوده و امير درين جسد، حيثيت قلب را دارد، اگر عضو كوچكي هم از اين جسد از راه اصلي منحرف شود، جسد از كار مي افتد. دليل حرج و مرج در هر نظامي، تشبث در امور غيره است. سياست الهي و خدائي، در همكاري، همراهي، اطاعت و وحدت نهفته است.
* در اطاعت، ملاحظه و اجتهاد نكنيد، بايد تصور داشته باشيد اينكه: در واقع اطاعت از امير در مرحله سوم، به مثابه اطاعت از الله مي باشد، پس براي مساله اطاعت، قدر و عزت قائل شويد؛ بنابربن در امور مباحي كه از جانب امير براي تان وضع مي شود، به هيچ وجه اجتهاد نكنيد. براي درك بهتر اهميت اين مساله، بهتر است وقايع تاريخي غزوه اُحد را به اين قياس كنيد؛ درين سند تاريخي، مي بينيم كه بر اثر اجتهاد اشتباه بعضي از اصحاب اُحد، خداوند متعال كاميابي را از مسلمان ها گرفت تا براي ابد، درس عبرتي باشد براي پيروان اسلام.
* در حال حاضر، بزرگترين خطري كه امارت را تهديد مي كند، همين مصلحت هاي فردي و اجتهاد هاي نامناسب بر روي امر امراء مي باشد؛ زيرا بعد از ختم اجتهاد در اسلام، تشريح و تفسير امور به ولي امر مسلمان ها تعلق دارد.
* قبل از تعمير دنياي مردم، افكار و عقايد شان را تعمير كنيد، دين مردم را در اولويت قرار دهيد، تربيت اطفال و نو جوانان مسلمان، بايد در دستور كاري واليان باشد.
* اين را بدانيد كه: حفاظت و استقرار اين نظام، به بركت تنفيذ شريعت مي باشد. مطرح نمودن مسائل منطقوي، قومي و زباني، باعث تخريب نظام شده و هر كسي كه چنين افكاري دارد، بدرد نظام ما نمي خورد. به خاطر الله جل جلاله، فايده و مصلحت نظام اسلامي خود را مد نظر گرفته و در استخدام افراد، تقوا و اهليت را ملاك قرار دهيد؛ الله متعال ما را امر فرموده كه: امانت را به اهل آن بسپاريم. پس افراد را بر مبناي تقوا، معنويت و وفاداري شان به اسلام، دور خود در نظام جمع كنيد. مردم و خداوند برين اعمال شما، ناظر هستند.
* حافظ منافع مسلمان ها باشيد، بر مردم ترحم داشته باشيد، ما از طرف الله متعال، منحيث ناظر بر بيت المال مسلمين مقرر شديم. يك نمونه از دارائي هاي عامه (بيت المال) كه حائز اهميت است، حفاظت از املاك امارتي، اوقافي و علفچر هاي عامه و خاصه است كه بايد از تجاوز و غصب مصئون بماند.
* بدين منظور، در سطح كشور، كميسون جلوگيري از غصب و استرداد را تاسيس و با مشورت علماء و عقلا، قانون آن را تصويب نموده و براي رسيدگي شرعي به آن، محاكم اختصاصي را در زون هاي كشور تاسيس نموديم؛ واليان ولايات و همه مسئولين بايد به اين امر توجه ويژه داشته باشند. و نيز قانون اجاره دهي املاك بيت المال را جهت ايجاد اشتغال و توسعه كشت و زرع و امرار معاش ملت خود ترتيب و تصويب نموديم.
* بدانيد كه: حكومت با كفر شايد بتواند باقي بماند اما با بي عدالتي و ظلم هرگز نمي تواند دوام داشته باشد، حالت نظام هاي پيشين، نمونه خوبي براي عبرت گرفتن است.
* در امور خدماتي، بين مردم تفاوت قائل نشويد، حتي رسيدگي به امورات مسلمان ها، نسبت به اداي نوافل و مستحبات، در اولويت قرار دارد؛ غفلت مسئولين در امر خدمت رساني به رعيت، عذر نبوده مسئوليت دنيوي و اخروي خواهد داشت. بر خورد نرم و محبت آميز شما با مردم، باعث قوت دادن به قلب و خوشحالي و رضايت شان از نظام مي شود؛ حتي يك لبخند و يك سلام مي تواند باعث شفاي قلبي مسلمان ها شود.
* آگاه باشيد كه: شكستن فرامين و قوانين نظام اسلامي، گناهي بس سنگين و مجازاتي سخت دارد! به همين خاطر، در خيرالقرون و دوران خلفاي راشدين، مسلمان ها به اين موضوع بسيار اهميت مي دادند