
جریان تاریخی شیعیان علی و جایگاه مذاهب مختلف اسلامی در این جریان(۲)
کاتب: مولوی سید محمد رخشانی بادینی
در نزد شیعیان علی، دوست داشتن اهل بیت نشانه تقوا و ایمان است و دشمنی و کینه نسبت به آنها عین نفاق و گمراهی است ،هر کس آنها را دوست بدارد مانند آن است که رسول الله صلی الله علیه وسلم را دوست داشته باشد و هر کس با آنها دشمنی کند با رسول الله صلی الله علیه وسلم دشمنی کرده است. دشمن آنان در دنیا منفور و در قیامت جهنم نصیبش می گردد . در این باره رسول الله صلی الله علیه وسلم میفرماید «والذي نفسي بیده، لایبغضنا أهل البیت أحد إلا أدخله الله النار[۱]» «قسم به کسی که زندگی و مرگ من به اراده اوست، هر کسی با ما اهل بیت دشمنی کند خداوند حتماً او را به جهنم میاندازد.»
ابن وزیر رحمه الله میگوید: «همه متون دارای اسناد متواتر بر وجوب محبت و دوستی اهل بیت و یاریدادن آنان دلالت میکنند. مثلاً در حدیث صحیح آمده است: «وارد بهشت نمیشوید تا اینکه ایمان بیاورید و ایمان نمیآورید. تا اینکه دوست داشته شوید» و همچنین آمده است (انسان همراه کسی است که او را دوست دارد) و از مواردی که به اهل بیت اختصاص دارد آیه ۳۳ سورۀاحزاب است:إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ لِيُذۡهِبَ عَنكُمُ ٱلرِّجۡسَ أَهۡلَ ٱلۡبَيۡتِ وَيُطَهِّرَكُمۡ تَطۡهِيرٗا(أحزاب/ ۳۳)«خداوند قطعاً میخواهد پلیدی را از شما اهل بیت[پیامبر] دور کند و شما را کاملاً پاک سازد.»
به این خاطر دوستداشتن، بزرگشمردن، ارج و احترامگذاشتن به آنها و باورداشتن به مناقبشان از واجبات است. زیرا آیات مباهله و مودت وتطهیر درباره آنها نازل شده است و اینان صاحبان همه مناقب و فضایل شریف و عالی هستند.[۲]
امام ابوبکر محمد بن حسن آجری از چکیده این مطالب این چنین نتیجهای میگیرد: «بر هر زن و مرد مسلمان واجب است که به اهل بیت پیامبر ج یعنی علی ابن ابیطالب، فاطمه، حسن، حسین، جعفر طیار، حمزه، عباس و فرزندانشانش احترام بگذارد و آنها را دوست داشته باشد. اینان اهل بیت رسول خدا ج هستند و بر مسلمانان واجب است که به آنها محبت کنند و آنها را بزرگ بشمارند. بدی آنها را نادیده بگیرند و با آنان سازش داشته و بر آنان صبور باشند و برایشان دعا کنند. هرکدام از فرزندان و نوادگانشان که نیکو باشند بر اخلاق گذشتگان بزرگوار و نیکوکار خود بودهاند و اگر یکی از آنها اخلاق خوبی نداشته است در حق او دعای صالحشدن و حفظ و سلامت او کرده و اهل عقل و ادب با او حسن معاشرت داشتهاند، و به او گفتهاند: ما نمیگذاریم که تو اخلاقی غیر از اخلاق نیکوی گذشتگان خود را داشته باشی و تو را از آن برحذر میداریم و به خاطر محبتمان به تو دوست داریم که همان اخلاق شریف و نیکوی اهل بیت را داشته باشی، خداوند نیز با این امر موافق است.»[۳]
[۱]حاکم در [المستدرک] جلد سوم صفحه ۱۵۰ آن را روایت کرده است و گفته است (حدیث بنا به شرط مسلم صحیح است) و نیز ألبانی در کتاب (السلسلة الصحیحة) جلد ۵ صفحه ۶۴۳ شماره ۲۴۸۸ آن را صحیح دانسته است.
[۲] کتاب (ایثار الحق علی الخلق)، صفحه ۴۱۶٫
[۳] کتاب (الشریعة) صفحه ۸۳۲٫