امارت اسلامی افغانستان استخراج نفت قوشقره و معادن مهمی را به حکومت کمونیستی چین واگذار کرد
به قلم: فصل احمد هراتی
وزارت دارایی امارت اسلامی اعلام کرد استخراج نفت در مساحت ۴۵۰۰ كيلومتر مربع حوزه نفتي «آمو دريا» به مدت ۲۵ سال به «شركت نفت و گاز آسياي مركزي در سين كيانگ» حکومت کمونیستی چین واگذار شده است که در حضور عبدالغني برادر و وانگيو، سفير چين در كابل امضا شد و بر اساس آن ۸۰ درصد از این قرار داد متعلق به حکومت کمونیستی چین و ۲۰ درصد از این قرارهم متعلق به شرکت نفت و گاز افغانستان است. ولايتهاي شمالي سرپل، جوزجان و فارياب، دارای سه چاه نفت به نامهای «قشقري»، «بازار كمي» و «زمردساي»هستند.
مولوی شهابالدین دلاور سرپرست وزارت معادن و پترولیم در مراسم امضاي اين قرارداد با اشاره به اينكه افغانستان معادن فراواني دارد، گفت: با استخراج اين معادن، افغانستان به «عربستان آينده» تبديل خواهد شد و نه تنها نيازهاي افغانستان در زمينه نفت برآورده ميشود، بلكه ما ميتوانيم به كشورهاي ديگر نيز نفت صادر كنيم.
علاوه بر این حکومت کمونیستی چین چندین قرار داد دیگر را با حکومت امارت اسلامی افغانستان به امضا رسانده که قرارداد استخراج معدن مس عينك استان لوگر در نزديكي كابل یکی از قرار دادها است. معدن مس عينك يكي از بزرگترين معادن مس جهان است. حکومت کمونیستی چين در دوران دولتهاي دست نشانده آمریکا در ۲۰ سال گذشته نيز خواهان استخراج اين معدن بود اما به دلايل فني و امنيتي، اين قرارداد اجرايي نشد. معادن ليتيوم افغانستان هم كه گفته ميشود گسترده و زيادند، در فهرست معادن موردعلاقه چين قرار دارند. به گزارش رويترز، بيش از ۱۰۰ شركت چيني در وزارت معادن افغانستان ثبت شدهاند و از آغاز حاکمیت امارت اسلامی، حدود ۵۰۰ بازرگان چيني به افغانستان رفته و منابع معدني اين كشور را بررسي كردهاند.
به گزارش بلومبرگ، برآورد ميشود كه افغانستان بيش از يك تريليون دلار منابع طبيعي مانند گاز طبيعي، نفت، مس و خاكهاي كمياب دارد كه به دليل دههها آشفتگي تا حد زيادي از آنها استفاده نشده است. براساس گزارش رسمي سال ۲۰۱۹ وزارت معادن افغانستان كه به ارزيابي مشترك امريكا و افغانستان اشاره كرده، تخمين زده شده است كه در ميادين و چاههاي نفت افغانستان حدود ۱،۶ ميليارد بشكه نفت خام،۱۶ تريليون فوت مكعب گاز طبيعي و ۵۰۰ ميليون بشكه مايعات گازي طبيعي وجود دارد.
چند روز پس از تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، حکومت کمونیستی چين علنا اعلام كرد كه «ميخواهد روابط دوستانه» با طالبان را توسعه دهد. وزير امور خارجه چين در ۳۰ آگوست ۲۰۲۱ گفت: «چين آماده توسعه روابط دوستانه و همكاري با طالبان و مايل به ايفاي نقش سازنده براي صلح و بازسازي در افغانستان است. همه كشورها، به ويژه ايالاتمتحده، بايد با طالبان تماس بگيرند و راه را فعالانه به آنها نشان دهند.».
رابطه حکومت کمونیستی چين با امارت اسلامی به قبل از سقوط غلامان آمریکا در ۲۰۲۱ بر می گردد كه يك هيات امارت اسلامی به رهبری ملا عبدالغني برادر در جولاي ۲۰۲۱ قبل از تسلط طالبان بر افغانستان به حکومت کمونیستی چين سفر كرده بود كه با وزير امور خارجه وقت چين ديدار كرد.
البته در کنار دارالکفرهای حکومت کمونیستی چین و حکومت لیبرال روسیه، دارالاسلام ایران نیز از سرمایه گذاران مهم در دارالاسلام امارت اسلامی افغانستان به شمار می روند که دوازدهم ديماه ۱۴۰۱ش نورالدين عزيزي، سرپرست وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی افغانستان اعلام كرد كه كشورهاي منطقه ازجمله چين، روسيه و ايران علاقهمند سرمايهگذاري در اين كشور هستند و «ايران به كشت فراسرزميني علاقهمند است و ميخواهد در زمينهاي افغانستان كه نزديك به آبهاي افغانستان است سرمايهگذاري بزرگ كند».