آداب شرعی جهاد فی سبیل الله تعالی (۵)
به قلم: مُلا نور احمد فراهی(زید)
۳- تربيه فكرى و معنوى: اهداف جنگ دراسلام (طوريكه قبلاً ذكر شد) با اهداف جنگ در نظام هاى ديگر متفاوت است. محور جنگ نزدمسلمان اعلاء كلمة الله است، بناءً روش هاى تربيتى يك سرباز مسلمان نيز كاملاً متفاوت است براى ماده و امتيازات و نام نشان در ذهن يك مجاهد هيچ جايگاهى وجود ندارد.
مجاهد قبل از وارد شدن به میدانهای جهاد باید به لحاظ منهجی با مسائلی چون دارالاسلام، الجماعة و اهل جماعت شدن، و ظایف مومنین در برابر جماعت و رهبریت جماعت، دشمن شناسی شرعی و درجه بندی شرعی دشمنان و… آشنا شود.
مجاهد بايد طوري تربيه شود كه در پيدا و پنهان يك سان باشد، در آشكار و نهان از الله ج بترسد و از امير دارالاسلام و جماعت اطاعت كند، نه اينكه در محضر عام اطاعت داشته و در غياب در مشوره هاى شبانه خويش شعار مخالفت از امير را زمزمه كند. همچنان مجاهد بايد بداند كه وقت اجل معين و عمر محدود است، صلح و جنگ به هيچ صورتى اجل انسان را تقديم و تاخير نمى كند. الله مى فرمايد: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَكُونُواْ كَالَّذِينَ كَفَرُواْ وَقَالُواْ لإِخْوَانِهِمْ إِذَا ضَرَبُواْ فِي الأَرْضِ أَوْ كَانُواْ غُزًّى لَّوْ كَانُواْ عِندَنَا مَا مَاتُواْ وَمَا قُتِلُواْ لِيَجْعَلَ اللّهُ ذَلِكَ حَسْرَةً فِي قُلُوبِهِمْ وَاللّهُ يُحْيِـي وَيُمِيتُ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ: اى كسانيكه ايمان آورده ايد همچون كسانى نباشيد كه كفر ورزيدندو به برادرانشان هنگامى كه به سفر و يا به جهاد رفتند (و كشته شدند) گفتند اگر نزد ما مانده بودند نمى مردند وكشته نمى شدند، تا الله آن را در دلهايشان حسرتى قرار دهد و الله زنده ميكند و مى ميراند و الله به آنچه ميكنيد بينا است.آل عمران:۱۵۶
مجاهد بايد متيقن باشد كه نصرت از جانب الله ج است. به كثرت تعداد و كثرت امكانات مربوط نيست و حتماً الله ج مجاهدين راهش را نصرت و غلبه ميدهد قرآن مى فرمايد: إِن يَنصُرْكُمُ اللّهُ فَلاَ غَالِبَ لَكُمْ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكِّلِ الْمُؤْمِنُونَ:اگر الله شما را نصرت كند هيچ كس بر شما غالب نخواهد شد و اگر دست از يارى شما بردارد چه كسى بعد از او شما را يارى خواهد كرد؟ و مومنان بايد تنها بر الله توكل كنند. العمران ۱۶۰ .
وجاى ديگرى مى فرمايد: وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ: وحتماً الله بكسى كه دين او را يارى مى كند يارى ميدهد چرا كه الله سخت نيرومند شكست ناپذير است. حج: ۴۰
مجاهد بايد طوري تربيه شود كه مرگ را بر زندگى ترجيح دهد زيرا شهادت در راه الله ج حيات جاودان است. قرآن كريم مى فرمايد: وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبيلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاء وَلَكِن لاَّ تَشْعُرُونَ: كسانى را كه در راه الله كشته مى شوند مرده نگوئيد بلكه زنده اند ولى شما نمى دانيد. البقره: ۱۴۵
مجاهدين طوري تربيه شوند كه دشمن با تمام وسايل و امكاناتش در نظر شان حقير و ناتوان جلوه كند، به هيچ صورت تحت تاثير شايعات دشمن قرار نگرفته و از تبليغات آنان نهراسند، شايعه پردازان و كسانى را كه در امر پروپاگند مصروفند شناسايى نموده به مسؤلين معرفى كنند، تا جلو تبليغات شان گرفته شده و به سزاى اعمال خويش برسند.
مجاهدين بايد بدانند كه ريختن خون ناحق باعث خزى، شرمسارى و ندامت است و مسلمان را ناحق به قتل رساندن باعث داخل شدن در دوزخ، مجاهدين چنان تربيت گردند كه در ميدان جنگ با صبر و استقامت به جنگ و پيكار ادامه داده و هرگز سستى و تنبلى و عقب نشينى نكنند، مجاهد بايد با الله ج و پيامبرش و جهاد در راه الله ج چنان محبت داشته باشد كه محبت هيچ كسى و هيچ چيزى بر آن غلبه نكند، و چنانچه قبلاً ذكر شد از اخذ اموال غنيمت بدون اذن امام، خوددارى نموده و از بيت المال به همان قدرى اكتفا كند كه برايش تعين شده است، زيرا كسى كه از مال غنيمت و يا بيت المال چيزى را پنهان كند آنرا روز قيامت با خود آورده و در محضر خلائق باعث رسوائى و شرمندگى وى ميگردد.