رشد سریع و قدرتگیری دین سکولاریسم نتیجه منفی مناقشات درونگروهی شریعتها و مذاهب آسمانی: (۲۴۹)

رشد سریع و قدرتگیری دین سکولاریسم نتیجه منفی مناقشات درونگروهی شریعتها و مذاهب آسمانی:  (۲۴۹)

بر گرفته از کتاب روابط متقابل اسلام و دین سکولاریسم

مؤلف: ابوحمزه المهاجر هورامی

نهضت اصلاح دینی (رفورمیسم)  یکی از عوامل مؤثر در شکل گیری امروزین دین سکولاریسم در غرب است  ، یعنی جریانی که طی آن به تدریج از نفوذ نصرانیت  در شؤون زندگی کاسته شد.

مارتین لوتر (۱۴۸۳- ۱۵۴۶م) از پیشگامان این حرکت بود. وی با هدف اصلاح دین و برقراری انضباط در کلیسا، دیدگاه های جدیدی درباره نصرانیت ارائه کرد. جدایی قدرت حکومتی از کلیسا از جمله اصول مورد نظر وی بود. «لوتر» اظهار داشت پادشاهان قدرت خود را مستقیما از خدا می گیرند و وظیفه کلیسا فقط پرداختن به امور معنوی و روحی است.نهضت اصلاح دینی، باعث درهم شکستن حاکمیت کلیسا گشت. از پیامدهای این حرکت، درگیری فرقه های مذهبی بود که موجب سستی و زوال قداست دین و زمینه ساز سکولاریسم شد.[۱]

زمانی که حکومتی داعیه پرچمداری نصرانیت یا اسلام داشته باشد اما در وظایف خود کوتاهی کند و نا کار آمد باشد ، این دین اسلام است که متهم به ناکارآمدی می‌شود ، و جامعه  به چندین فرقه ی مذهبی موافق و مخالف تقسیم گشته و تفرق و جنگهای داخلی دامنگیر آن می گردد . یکی از دلایلی که به اشاعه دین سکولاریسم در اروپا کمک کرد، اشاعه مناقشات مذهبی پروتستان‌ها و کاتولیک‌ها بود که به جنگ‌های چند دهه‌ای انجامید .

بر همین اساس یکی از مهمترین دلایل نفوذ دین سکولاریسم  در جوامع اسلامی را دامن زدن به مناقشات مذهبی  باید دانست ، اختلاف شیعه و سنی مهندسی شده و پروژه‌ی  تولید جریانات و تفاسیر موازی با اسلام که از سوی غرب هدایت می‌شود نیز تلاشی جهت تکرار همین سناریو می باشد .

[۱] هارولد لاسکی ، سیر آزادی در اروپا  ، ترجمه رحمت الله مقدم مراغه ای، تهران، خوارزمی، ۱۳۸۴ ه ش.  ص ۱۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *