التقاطی های سکولار مسلمان نما (۲۸۳)

التقاطی های سکولار مسلمان نما (۲۸۳)

بر گرفته از کتاب روابط متقابل اسلام و دین سکولاریسم

مؤلف: ابوحمزه المهاجر هورامی

همانطور که از نام این واژه بر می آید سکولارهای مسلمان نما افرادی هستند که در حین ادعای مسلمانی بر ارزشهای سکولار تاکید دارند.سکولاریسم مفهومی است حوزه دین را تنها در زندگی فردی و یا حداکثر در جنبه های سلایق اجتماعی محدود می کند. مبنای استدلالهای چنین مفهومی بر این امر استوار است که دین یک امر غیر دنیوی و برای معنویات انسانهاست و اگر بخواهد در امور دنیوی دخالت کند هم دنیا و هم آخرت مردم را تخریب کرده و هم اعتبار خود را خدشه دار خواهد نمود.

یکی از اولین نتایج دین سکولاریسم عرف گرایی است.جدایی دین آسمانی از سیاست حکومت را در یک خلاء قانونی قرار می دهد . بدین گونه که اگر قرار باشد دین آسمانی از سیاست جدا باشد پس دین آسمانی نمی تواند مبانی وضع و اجرای قوانین باشد و به ناچار عرف مبنایی برای قانون خواهد بود. در اینجا مفهوم جامعه مدنی [۱]شکل گرفته و به ناچار نظر فعلی مردم به عنوان عرف  در مقابل دین آسمانی به عنوان سنت قرار می گیرد .

همانطور که دیده می شود دین سکولاریسم هم از نظر تاریخی و هم از نظر عقلی و هم از نظر نقلی برای جوامع نصرانی امری موجه محسوب می شود و در واقع می توان آن را با کتاب مقدس (البته عهد جدید) همراه دانست. چنین استدلالهایی عده ای از مسلمانان را بر این داشته است که چنین موردی برای ما مسلمانان نیز جاری و ساری باشد .برای همین این مسلمانان بر خلاف عده ای که از دین سکولاریسم قصد حذف کامل دین آسمانی را در سر دارند با اجرای آن در این اندیشه می باشند که به سود دین آسمانی عمل کرده هم آن را از اتهام رها کرده و هم کارایی بالای حکومت دنیوی و زندگی معنوی را به ارمغان خواهند آورد.

بر همین اساس این افراد گاهی با ظاهر معمم و روحانی و گاهی با سوابق انقلابی و مذهبی غلیظ چنان بر این مفهوم تاکید دارند که برخی از عوام به دنبال آنها چنین رویکردی را مطابق و به سود دین اسلام و دنیای خود احساس می کنند.

[۱]Civil Socity

یک دیدگاه در “التقاطی های سکولار مسلمان نما (۲۸۳)”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *