
جهت اجرای قانون شریعت الله حاکمیت اسلامی لازم است
به قلم: خالد هورامی
الله تعالی می فرماید: إِنَّا أَنزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِمَا أَرَاكَ اللّهُ وَلاَ تَكُن لِّلْخَآئِنِينَ خَصِيماً(نساء/۱۰۵) ما كتاب (قرآن را كه مشتمل بر حق و بيانگر هر آن چيزي كه حق است) به حق بر تو نازل كرده ايم تا (مشعل راه هدايت باشد و بدان) ميان مردمان طبق آنچه خدا به تو نشان داده است داوري كني، و مدافع خائنان مباش.
وجه دلالت آیه:خداوند قرآن را نازل نمود تا در بین مردم به قسط و دادوری و عدالت و میزان مناسب حکم شود و برای این امر انبیا و رسولان را امر نمود و پس از ختم نبوت برای اجرای این احکام و داوری بر اساس حکم شریعت لزوم وجود حاکمان و قاضیان و سلطان و خلیفه ای وجود دارد تا با سلطه و حاکم بودنش در شوئنات دنیوی به حکم بین مردم بپردازد.
در واقع براي لتحکم بین الناس لزوم وجود فاعل برای این امر در هر زمانی واجب است. حال آنکه تا انبیا و رسولان بودند با رهبري قاطع خودشان این امر حکم بین مردم را با کتاب آسمانی شان انجام می دادند و یا انچه که الله بر آنان وحی می نمود.
اما پس از انبیا یک حاکم لازم است برای لیحکم بین الناس احساس می شود. پس از این آیه نصب حاکم و پیشوا و خلیفه به صورت شورا و یا اهل حل وعقد در همه اعصار احساس می گردد.
اگر چنانچه عده ای بگویند در اینجا مقصود قضاوت توسط قاضی در دادگاه شرعی است نه نصب حاکم و خلیفه و امام برای مسلمین .می گوییم :این دادگاه شریعت گرا که در آن قاضی بخواهد حکم شریعت را بین مردم جاری کند لازمه اش چیست؟ قطعا در جواب باید گفت که لازمه این دادگاه شرعی قضات وجود یک حکومت اسلامی است که شرع الله و رسولش را با قدرت و هیبت تمام انجام دهند.پس لزوم یک دولت اسلامی در هر صورت احساس می گردد.
پس همانطور که محقق ساختن بندگي خدا، هدف نزول قرآن ميباشد، تطبيق و اجراي حاکميت نيز از اهداف اين برنامة الهي است و همان طور که عبادت براساس وحي انجام ميگيرد، همچنين شايسته نيست که حکمي برخلاف شريعت و قانوني که نازل شده است، صادر شود.[۱]
محقق ساختن حاکميت، يعني تمکين و فراهم نمودن زمينه براي عبوديت و بندگي؛ هدفي که انسان و جن براي آن آفريده شدهاند. وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ(ذاریات/۵۶) من جنها و انسانها را جز براي پرستش خود نيافريده ام.
این عبادت و بندگی و انجام با عزت آن لزوم یک حکومت برای حکمیت قرار دادن شرع الله را می طلبد و گرنه بسیاری از قوانین شرییعت الله تعطیل می شوند.
[۱] الحکم و التحاکم في خطاب الوحي، ج ۱، ص ۴۳۳٫