با توجه به دستگیری عبدالحمید خراسانی نگاه طالبان به مساله امت اسلامی علی الخصوص ایران چیست؟ ایران در نگاه طالبان به صورت عقیدتی چه جایگاهی دارد؟ (۱)
به قلم: فضل احمد هراتی
زمانی که از ا.ا.افغانستان یا از ج.ا.ایران صحبت به میان می آید یعنی مجموعه ی حاکمیت و عقاید و سیاستی که بر این مجموعه حاکم است و قصد اجرای آنرا دارند نه عقایدی که هم مذهبی های آنها در قرون گذشته داشته یا در زمان حاضر دارند.
ج.ا.ایران بر اساس اصل ۱۲ قانون اساسی به مذاهب حنفی، مالکی، شافعی، حنبلی، زیدی آزادی مذهبی داده است و سیاستهای خارجی خودش را هم در تعامل با این مذاهب پیش برده است.
ا.ا.فغانستان از زمان تاسیس آن توسط ملا محمد عمر سعی کرده قومیتها و مذاهب اسلامی و باشنده های مناطق مختلف که دارای مذاهب مختلف شیعه جعفری یا شیعه اسماعیلی هستند را حول محور مصالح مشترک کشور متحد کند و سیاست خارجی آن هم دقیقا مثل سیاست داخلی آن با مذاهب مختلف اسلامی است و امید دارد تمام مسلمین حول نقاط مشترک با هم متحد شوند.
در میزان(مهر) ۱۴۰۲ش عبدالرئوف توانا از علمای شناخته شده افغانستان در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در تهران گفت: جهان اسلام امروز در یک آزمون عظیم قرار دارد و توطئه دشمنان، امت اسلامی را به بیداری هرچه بیشتر فرا می خواند؛ توطئه ای که به دنبال اختلاف افکنی، تقابل جریان ها و مذاهب اسلامی و تضعیف امت اسلامی است، امت اسلامی باید با تقویت وحدت و همدلی در این آزمون تاریخی موضع عزتمندی داشته باشد تا در برابر این همه تهدیدها پیروز شود.
عارف الله عارف، معین مالی و اداری وزارت ارشاد، حج و اوقاف ا.ا.افغانستان هم که در این کنفرانس بین المللی حضور داشت گفت: این بسیار مهم است که اتحاد بین مذاهب وجود داشته باشد، چون ما همه مسلمان هستیم، قبله ما یکی است، و باید با یک دیگر همکاری کنیم تا تفرقه بین مذاهب را از بین ببریم. کشورهای مسلمان باید هماهنگ کار کنند و در همه بخشها هماهنگ باشند، بدون در نظر داشتن مذهب، قوم، نژاد یا چیز دیگر، اگر چنین باشد جامعه اسلامی پیشرفت های زیادی خواهد داشت. انرژی که بعضی ها برای تفرقه انداختن مصرف میکنند، اگر برای اتحاد استفاده شود، پیشرفت زیادی خواهیم داشت.
پس اگر دیدیم که کسی چون عبدالحمید خراسانی توسط ا.ا.افغانستان دستگیر می شود به دلایل عقیدتی و منهجی است نه تاکتیک و سیاست زودگذر که در پیامی مولوی هبه الله رهبر ا.ا.افغانستان هم در ۱۸ حمل ۱۴۰۳ش به مناسبت عید فطر صادر کرد به خوبی نشان داده شده است.
مولوی هبه الله می گوید: روابط امارت اسلامی با تمام جهان اسلام بر اساس برادری استوار است، تمام مسلمانان برادران ما هستند، با توجه به این اصل ما باورهای مشترک دینی و عقیدتی داریم، منافع مشترک داریم که باید بر مبنای آن دیدگاه مشترک داشته باشیم، در درد و غم همدیگر شریک بوده و به اندازه توان خویش با همدیگر کمک و همکاری نماییم. اتخاذ چنین موقف تمام مشکلات مشترک ما را کاهش و حل کرده می تواند و امارت اسلامی خواهان ایجاد چنین فضا می باشد.
این سیاست واضح ا.ا.افغانستان نسبت به تمام مسلمین و موقف آن در قضیه ی امت اسلامی است و به عنوان مثال مولوی هبه الله در همین پیام خود در مورد فلسطین می گوید: قضیه فلسطین، قضیه تمام امت اسلامی می باشد، ما یکبار دیگر تجاوز و اشغالگری اسرائیل بر غزه را شدیداً محکوم می کنیم، از تمام کشورهای اسلامی حتی جهان می خواهیم که هرچه زودتر دست ظلم اسرائیل را کوتاه بسازند تا در آنجا تجاوز پایان یابد، به ویژه امت اسلامی مسوولیت دارد که از داعیه فلسطینیان مظلوم حمایت کامل نمایند و با یک صدا در محدودۀ امکانات خویش در کنار فلسطینی ها ایستاده شوند.
این نگرش واضح ا.ا.افغانستان به مساله ی وحدت میان تمام مسلمین و توجه به مساله ی امت اسلامی است.