آماده سازیهای مسلمان ؛ اهمیت ،انواع، و احکام

آماده سازیهای مسلمان ؛  اهمیت ،انواع، و احکام

 

به قلم : عبد المنعم مصطفى

ترجمه از: م .  ع .  ابراهیمی

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله رب العالمین و الصلاة والسلام علی خاتم الأنبیاء و المرسلین.

وبعد:

اعداد یعنی:بالابردن آمادگی فرد یا جماعت تا سطح مطلوب وظایف خاص وعام شرعی که شامل بعد مادی و بعد معنوی می شود.

اعداد معنوی:

به ساختن فرد یا جماعت از نظر ایمانی ،فقهی وفکری می پردازد تا فرد یا جماعت را به حد مطلوبی برساند که برای انجام وظایف این دین و مقابله با  شبهاتی که بر ضد اسلام ومسلمین بر انگیخته می شود،توانا باشد.

اعداد معنوی، رهروان طریق را برای تحمل سختیهای مسیر و تبعات طریق –هر اندازه که راه طولانی شود-یاری می کند.

بسیاری از مردم که به این بعد مهم اعداد اهمیت نمی دهند،در اوایل طریق یا وسطش باز می مانند و برای کوچکترین آزمایش و بلایی که به آنها می رسد و در اولین چاهی که برای آنها حفر می شود سقوط می کنند، و پرچم تسلیم وکرنش وسرسپردگی به ظالمان مجرم،را بلند می کننند تا بالاترین نشان های طاعت و دوستی را تقدیمشان کنند.

راه اسلام  مدت زمان محدودی را برای فداکاری و استقامت نمی شناسد تا بعد از آن انسان به  کنج عافیت و راحتی و آسایش پناه برد ،به این خیال که وظیفه خود را انجام داده است وحال نوبت دیگران است که راه را ادامه دهند-همانطور که برخی چنین تصور می کنند-نه،طریق اسلام چنین نیست بلکه طریق اسلام فداکاری واستقامت وجهاد است از گهواره تا گور.

مسلمان آسایش حقیقی را جز در بهشت نمی شناسد.

واین نکته از معامله ای فهمیده می شود که پروردگارمان در قران از آن سخن گفته است:{ ‏ إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُم بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ ‏: ‏ بيگمان خداوند ( كالاي ) جان و مال مؤمنان را به ( بهاي ) بهشت خريداري کرده است.  ( آنان بايد ) در راه خدا بجنگند و بكشند و كشته شوند . اين وعده‌اي است كه خداوند آن را در ( كتابهاي آسماني ) تورات و انجيل و قرآن ( به عنوان سند معتبري ثبت كرده است ) و وعده راستين آن را داده است ، و چه كسي از خدا به عهد خود وفاكننده‌تر است‌ ؟ پس به معامله‌اي كه كرده‌ايد شاد باشيد ، و اين پيروزي بزرگ و رستگاري سترگي است . توبه/۱۱۱ ‏}.

فروش انجام گرفته وخرید صورت گرفته ومعامله تمام شده است و هیچ راه برگشتی ندارد و الله وفا کرده و بهترین وفاداری نموده و باید بنده هم وفا کند.

هنگامی که این را فهمیدیم منظور سخن پیامبر صلی الله علیه وسلم را می فهمیم که می فرماید:{إنما الناس کأبل مائة لا تکاد تجد فیها راحلة):مردم مانند گله شتری هستند که به زحمت می توان از میان آنها شتر رهواری را یافت}متفق علیه.یعنی شتر رهواری که سختیهای سفر و ناخوشی ها وتبعاتش را تحمل کند و تا نهایت مسیر ادامه دهد.

اعداد مادی:

شامل جمیع اسباب نیروهای مادی می شود، از ساخت جسم و بدن ازنظر ورزشی که قادر به ساز گازی با تمام محیطها باشد و برای تمام مراحلی که درراه جهاد از آن عبور می کند و اتفاقاتی که برایش دراین راه پیش می آید مفید  باشد تا به دست آوردن جدیدترین و پیشرفته ترین صنایع نظامی و اسحه جات و ماشین های نظامی مدرن –به قفدرامکان-و توانایی استفاده از آنها.

 

حکم این دو نوع اعداد:

 

واجب است به دو سبب:

اولاً:ادله شرعی دال بر وجوب،مانند این فرموده الله تعالی:{ ‏ وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لاَ تَعْلَمُونَهُمُ اللّهُ يَعْلَمُهُمْ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لاَ تُظْلَمُونَ ‏: ‏ براي ( مبارزه با ) آنان تا آنجا كه مي‌توانيد نيروي ( مادي و معنوي ) و ( از جمله ) اسبهاي ورزيده آماده سازيد ، تا بدان ( آمادگي و ساز و برگ جنگي ) دشمنِ خدا و دشمن خويش را بترسانيد ، و كسان ديگري جز آنان را نيز به هراس اندازيد كه ايشان را نمي‌شناسيد و خدا آنان را مي‌شناسد . هر آنچه را در راه خدا ( از جمله تجهيزات جنگي و تقويت بنيه دفاعي و نظامي اسلامي ) صرف كنيد ، پاداش آن به تمام و كمال به شما داده مي‌شود و هيچ گونه ستمي نمي‌بينيد . ‏انفال/۶۰}.این فرموده الله تعالی{ وَأَعِدُّواْ: آماده سازيد} امراست و مفید وجوب.

 

و در حدیث از عقبة بن عامر روایت شده که گفت از رسول الله صلی الله علیه وسلم شنیدم در حالی که روی منبر می گفت: { وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ: براي ( مبارزه با ) آنان تا آنجا كه مي‌توانيد نيرو آماده سازيد} آگاه باشید که منظوراز نیرو(قُوَّةٍ)تیراندازی است،آگاه باشید که منظور ازنیرو تیراندازی است، منظور از نیرو تیراندازی است.[مسلم]

و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرموده اند:{من علم الرمی ثم ترکه فلیس منا أو قد عصی)هرکس تیراندازی را بیاموزد سپس آن را ترک کند از ما نیست(یا اینکه گفت)گناه کرده است.[مسلم].و این وعید دال بر وجوب است.

تیراندازی مذکوردر حدیث شامل هرگونه تیراندازی می شود :از  تیراندازی با  کلت و تفنگ و خمپاره انداز گرفته تا تانک و موشک. کلمه تیراندازی درحدیث”الرمی” شامل تمام فنون تیراندازی می شود و بر مسلمان واجب است که آنها را به اندازه توان یاد بگیرد.

و نیز این فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم:{(المؤمن القوی خیرمن المؤمن الضعیف وفی کل خیر واحرص علی ما ینفعک):مؤمن قوی بهتر ازمؤمن ضعیف است و درهر یک خیر هست و به آنچه به تو نفع میرساند حریصباش}. [مسلم]. منظورازقدرت دو جنبه قدرت واعداد می باشد یعنی:مادی و معنوی.

ثانیاً:و یکی دیگر از دلایل وجوب اعداد اینست که اعداد واجب لغیره است یعنی جهاد بدون آن ممکن نیست و هر چیزی که واجب بدون آن انجام نشود خود واجب است(قاعده اصولی:ما لا یتم الواجب الا به فهو واجب).

هر کس که اراده جهاد دارد، اعداد بر او ناچاراً لازم می شود و هرکس برای جهاد امکانات فراهم نکند مانند کسی است که آرزوی چیزی را دارد اما کوششی برای رسیدن به آن نمی کند و از اسباب و وسائل رسیدن به آن استفاده نمی کند و البته چنین کسی حکم کذب وفریبکاری خود را می دهد و ثابت می کند که اراده جهاد ندارد و جهاد نخواهد کرد هر چند با زبانش هزار بار ادعا کند که او خواستار جهاد است وجهاد ومجاهدین را دوست دارد.

همانطور که الله تعالی می فرماید:{  وَلَوْ أَرَادُواْ الْخُرُوجَ لأَعَدُّواْ لَهُ عُدَّةً وَلَكِن كَرِهَ اللّهُ انبِعَاثَهُمْ فَثَبَّطَهُمْ وَقِيلَ اقْعُدُواْ مَعَ الْقَاعِدِينَ ‏: ‏ اگر ( اين منافقان نيّت پاك و درستي داشتند و ) مي‌خواستند ( براي جهاد ) بيرون روند ، توشه و ساز و برگ آن را آماده مي‌كردند ( و مسلّح و مجهّز در خدمت رسول راه مي‌افتادند . ) امّا خدا ( مي‌دانست كه اگر براي جهاد بيرون مي‌آمدند جز زيان و ضرر نداشتند . اين بود كه ) بيرون‌شدن و حركت‌كردن آنان را ( به سوي ميدان نبرد ) نپسنديد و ايشان را از ( اين كار ) بازداشت . و بديشان گفته شد : با نشستگان ( عاجز و ناتوان ، از قبيل : بيماران و پيران و كودكان و زنان ، در خانه ) بنشينيد ( چرا كه شايستگي آن را نداريد كه در كارهاي بزرگ و راه سترگ خدا گام برداريد ) . ‏توبه/۴۶}.

مانند  رژیمهای عربی مزدور و خائن که دربرابر طغیان و ظلم و تجاوزات دولت بنی صهیون در فلسطین تظاهر به عجز و ضعف می کنند و ادعا دارند که توانایی مواجهه و آزادسازی و کمک رسانی به بیچارگان مستضعف فلسطینی را ندارند! به آنهامی گوییم:دروغ می گویید…دروغ می گویید…اگر واقعاً اراده جهاد و آزادسازی فلسطین را داشتید و در این ادعایتان صادق بودید برای رفتن به جهاد و آزادسازی اعداد می کردید و امکانات را فراهم می کردید ولی ازحکومتهای شما ده ها سال می گذرد وشما روز به روز ضعیفتر وعاجزتر می شوید وهر ساله بیشتراز سال قبل فلسطین را تنها می گذارید.از این رو به یقین می دانیم که شما اراده آزادسازی و جهاد را ندارید بلکه حتی به آن فکر هم نمی کنید و شما خود و ملتهای ساده لوحتان را فریب می دهید وقتی که شعار آزاد سازی سر می دهید و دم از مقاومت و ایستادگی می زنید.

اگر سؤال شد که:بر چه کسی اعداد واجب است؟

میگویم:بر هرکس که جهاد واجب باشد اعداد واجب است.

اگر سؤال شد که:اعداد به چه اندازه واجب است؟

می گویم: اعداد تا آخرین درجه انرژی و استطاعت و قدرت انسان باید صورت گیرد چون الله انسان را به اندازه وسعش مکلف می کند.همانطور که الله تعالی می فرماید:{ { وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ: براي ( مبارزه با ) آنان تا آنجا كه مي‌توانيد نيرو آماده سازيد}.بر هرکس واجب است که به اندازه استطاعت و وسعش برای جهاد اعداد کند.مثلاً اگر کسی می تواند صد دینار آماده کند و پنجاه دینار آماده کرد به اندازه پنجاه گناهکار است و اگر می تواند کلاشینکوفی آماده کند وهفت تیری آماده کرد به اندازه فرق بین کلاش و هفت تیر گناهکار است و هر کس توانیی داشته باشد که هم با مال وهم با بدن اعداد کند و فقط با مال اعداد کرد به خاطر کوتاهی اش در اعداد بدنی گناهکار است.

سید قطب در فی ظلال ۳/۱۵۴۲ میگوید:« آمادگی  و  آ‌ماده‌سازي  تا  آن  ا‌ندا‌زه  كه  در  توان  است  كار  واجبی  ا‌ست  و  با  واجب  جهاد  همرا‌ه  است‌.  نصّ  قـرآن  چنا‌ن  فرمان  مي‌دهد  كه  همۀ  اسباب  نيرومندي  را  به  هر  شكل  و صورت  كه  باشد  و هر نوع  و  هر  قسمتی  كه  هست  بايد  تهيّه  و  آماده  ساخت‌…… پس  تكليف  و  وظيفه  در  سرحدّ  تاب  و  توان  انسان  است‌.  به  گونه‌اي‌ كه  گروه  مسلمانان  هيچ  سـبب  و  ابزاري  از  اسباب  و  ابزارهاي  نيرومندي  را  رها  نسازند كه  در  توان  آنان  است  مگر  اين ‌كه  آن  را  فراهم  و  آماده  سازند. ».

و اهمیت اعداد علاوه بر آنکه بدون آن جهاد ادامه نمی یابد، از جهت دیگری هم نمایان می شود و آن اینکه ابزاری برای ترساندن دشمن است و دشمن را از تجاوز وتعدی باز می دارد.هنگامی که دشمن بداند که مسلمین برای دفاع از خود ومقدسات و حقوقشان قدرت دارند جرأت نمی کند که به آنان تجاوز کند و قبل از اینکه کوچکترین قدمی برای تجاوز بردارد هزاران بار فکر خواهد کرد و عواقب اقدامش را هزار بار محاسبه خواهد کرد.

اما اگر دانست ویقین کرد که مسلمین قدرت بازدارنده ای ندارند که با آن از خود و مقدساتشان دفاع کنند آن وقت می بینی که همگی جرأت پیدا کرده اند و به مسلمین و مقدساتشان  تجاوز می کنند  بدون اینکه کوچکترین ترسی از عواقب آن داشته باشند و شواهد این امر در این زمان بسیار است.

همه امتها یا دولتها به اندازه کافی از اعداد و قدرت و سلاح  برخوردارند مانند ی کدیوار امنیتی که خود ودولتشان را ازتجاوزت دیگران حمایت می کنند بجز مسلمین که نه باید دولتی داشته باشند ونه قلعه امنیتی که آنها حمایت ومحافظت کند و نه نیرویی که با آن از خود وحقوق ومقدساتشان دفاع کنند!

 

هیچ امتی از امم معاصرنیست مگراینکه خانه شان حصار و قلعه ودیوار دارد و کاملاً قفل شده اند بجز امت اسلام که درهایش به روی همه باز است و نه قفلی دارد و نه قلعه ای و هر کس که بخواهد به آن دسترسی پیدا کند یا از آن بالا رود یا در آن نجاست کتد اینکار برایش سهل و مسیر است.

آن چه که برای آنها حلال است بر امت اسلام حرام است و هر آنچه برای آنها حق است برای دیگران باطل وحرام است! اینست عدالت امم طاغوتی کافر و اینست قانون مسابقه تسلیحاتی دراین زمان و اینست آن چیزی که ازاسلام ومسلیمن می خواهند.

و لی آرزوی آنها هرگز تحقق پیدا نخواهد کرد مادامی که  این فرموده الله تعالی:{ ‏ وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لاَ تَعْلَمُونَهُمُ اللّهُ يَعْلَمُهُمْ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لاَ تُظْلَمُونَ ‏: ‏ براي ( مبارزه با ) آنان تا آنجا كه مي‌توانيد نيروي ( مادي و معنوي ) و ( از جمله ) اسبهاي ورزيده آماده سازيد ، تا بدان ( آمادگي و ساز و برگ جنگي ) دشمنِ خدا و دشمن خويش را بترسانيد ، و كسان ديگري جز آنان را نيز به هراس اندازيد كه ايشان را نمي‌شناسيد و خدا آنان را مي‌شناسد . هر آنچه را در راه خدا ( از جمله تجهيزات جنگي و تقويت بنيه دفاعي و نظامي اسلامي ) صرف كنيد ، پاداش آن به تمام و كمال به شما داده مي‌شود و هيچ گونه ستمي نمي‌بينيد . ‏انفال/۶۰}. شبانه روز در عقول و وجوان مسلمین ندا می دهد و آنها را به قیام و خیزش ،و روبیدن غبار ذلت وخواری، و اعداد و آمادگی تحریک میکند.

امت اسلام گاهی می خوابد اما هرگز نمی می میرد.

امت اسلام گاهی می لغزد و زمین می خورد اما به سرعت می خیزد تا مسیر را دوباره در پیش گیرد و نقش خود در رهبری امت ها وملتها را به دست گیرد، همانطور که الله چنین تقدیرکرده است:{ كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ: شما ( اي پيروان محمّد ) بهترين امّتي هستيد كه به سود انسآنها آفريده شده‌ايد ( مادام كه ) امر به معروف و نهي از منكر مي‌نمائيد و به خدا ايمان داريد. آل عمران/۱۱۰}.

امت اسلام گاهی پیروزی هایش در مرحله ای از مراحل دچارخلل می شود اما متوقف نمی شود و  امروزه می بینیم که چطور مژده های پیروزی و خیر اینجا و آنجا آشکار می شود و به طلوع صبح نزدیک امت و سایر امتها وملتها بشارت می دهد ان شاء الله.

رسول الله صلی الله علیه وسلم فرموند: (إن الله زوى – أي جمع وضمَّ – لي الأرض، فرأيت مشارقها ومغاربها، وإن أمتي سيبلغ ملكها ما زُوي لي منها) :الله زمین را برایم منقبض کرد و مشارق و مغاربش را دیدم و ملک امت من به همه جاهایی که برایم جمع شد خواهد رسید.[مسلم].

و نیز پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند: (ليبلغنَّ هذا الأمر ما بلغ الليل والنهار، ولا يترك الله بيت مدَرٍ ولا وبَرٍ إلا أدخله الله هذا الدين، بعز عزيزٍ أو بذلِّ ذليل، عزاً يعزُّ الله به الإسلام، وذلاً يذل به الكفر):این دین به هر آنجایی که شب و روز برسد،حتماً می رسد و الله هیچ خانه ای در بیابان و آبادی را رها نمی کند مگر اینکه این دین را وارد آن می کند به همراه عزت عزتمندان وذلت ذلیلان،عزتی که الله اسلام را با آن با عزت می کند وذلتی که کفر را با آن ذلیل می کند.»

و این امر حتماً شدنی است و  و خبر آن را بعد از مدّت زماني خواهيد دانست.

و الحمد لله رب العالمین

عبد المنعم مصطفى
۱۴/۴/۱۴۲۳ هـ

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *