سیاستهای داخلی و خارجی امارت اسلامی افغانستان از ابتدا تا کنون
در مورد شخصیت و رهبری ملا محمد عمر رحمه الله می خوانیم : او آرام است، عصبانی نمیشود و نمیترسد.خانه و حساب بانکی در خارج از کشور ندارد.خوشبرخورد است و شوخ طبعی ویژهای دارد و هیچگاه خود را برتر از همراهانش نمیداند.”
اما سیاستهای داخلی و خارجی ایشان در زمان حاکمیت چگونه بود؟ آیا با روابط داخلی و خارجی رهبران کنونی امارت اسلامی فرق دارد؟
در کتاب«القرارات الرسمیة للإمارة الإسلامیة» که حول و حوش ۱۵۰ قرار و دیدار و مصاحبه های مختلف در آن ذکر شده است متوجه می شویم که امارت اسلامی از همان زمان پیدایش آن خودش را در چارچوب جغرافیائی افغانستان تعریف کرده بود و خواستار تطبیق شریعت الله تعالی بر اساس برداشتهای کنونی مولوی های افغانستان از مذهب امام حنفی رحمه الله در خاک افغانستان بودند و سیاست خارجی آنها نیز بر همین اساس شکل می گرفت و تا کنون از زمان ملا محمد عمر رحمه الله تا کنون هیچ تغییری نکرده است .
در همین کتاب آمده است که از مُلا محمد عمر امیر حرکت طالبان سوال می شود: “روال عادی روابط شما با کشورهای جهان چگونه است؟ ایشان در پاسخ می گوید: ما خواهان روابط طبیعی با کشورهای جهان هستیم، و این روابط بر اساس عرفهای انسانی مبتنی بر احترام متقابل باشد. اما در روابط با کشورهای اسلامی ما خواهان روابطی هستیم که در پرتو برادری اسلامی بنا شود، همانطور که با کشورهای همسایه خواهان روابطی مسالمت آمیزی هستیم که بر عدم دخالت در شئون داخلی هر یک از طرفین بنا باشد.
در همین کتاب باز ما می بینیم که ملا محمد حسن نائب ایشان هم باز در پاسخ به سوالی مشابه می گوید: همانطور که همه می دانند نظام ما نظامی اسلامی است و سیاست خارجی ما مستند به اصول شریعت اسلامی است و هر عملی در جهان ضد اسلام باشد پس ما مخالف آن هستیم.
امارت اسلامی می خواهد که با توجه به حقوق برابر، با همه ی جهان روابط برقرارکند. نظام ما برای هیچ کس تهدیدی نیست، ما در امور داخلی کشورها دخالت نمی کنیم و اجازه نخواهیم داد که هیچ کسی در امور داخلی امارت اسلامی دخالت کند. و این روابط طبق اصول و هنجارهای بین المللی است و ما هنجارها و استانداردهای بین المللی که با اسلام مخالفت ندارد را نقض نمی کنیم، بلکه از آنها حمایت میکنیم و تلاش می کنیم آنها را اجرا کنیم و ما میخواهیم روابط خوب با تمام کشورهای جهان، به ویژه کشورهای همسایه برقرار کنیم، و ما معتقدیم که تنها راه حل برطرف کردن اختلافات و مشکلات، صلح و مذاکرات است.”