پیام وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان به آمریکا جهت رفع تحریمهای ظالمانه ی اقتصادی
امارت اسلامی افغانستان
وزارت امور خارجه
۲۶/۸/ تاریخ: ۱۴۰۰
به اعضای محترم کنگره ایالات متحده!
من به نمایندگی از دولت جدید افغانستان بهترین آرزوهای خود را به شما تمنا دارم و می خواهم چند کلمه در مورد روابط دوجانبه با شما را در میان بگذارم.
امسال صدمین سالگرد روابط آمریکا و افغانستان است. ایالات متحده برای اولین بار پس از کسب استقلال در سال ۱۹۲۱ م، کشورمستقل افغانستان را به رسمیت شناخت و روابط دیپلماتیک بین دو کشور در سال ۱۹۳۵ م آغاز شد. مانند هر کشور دیگری درجهان، روابط دو کشور با فراز و نشیب هایی مواجه شده است.
بدون شک جنگ بیست ساله ای که پس از هفتم اکتوبر سال ۲۰۰۱ م بر روابط دو کشور سایه افکنده بود خوشبختانه با توافق دوجانبه تضمین و حل شد. توافق دوحه روابط مثبت دو کشور را در آینده پیش بینی می کند. ما معتقدیم که اجرای کامل و تعهد به توافق دوحه می تواند فصل جدیدی از روابط مثبت بین دو دولت و ملت را بگشاید که این امر به نفع هر دو کشور است.
در حالی که جنگ در افغانستان جریان داشت ٬ اما از سال ۲۰۱۱ م به اینسو ما چندین دور مذاکره با سه اداره آمریکایی در دوحه داشتیم.
همانطور که مستحضر هستید امارت اسلامی افغانستان پس از فرار غیرمسئولانه رئیس جمهور سابق ٬ براساس درخواست مردم وبه ویژه شهروندان کابل و برای جلوگیری از خلاء قدرت و هرج و مرج وارد کابل شد و به عنوان یک دولت مستقل، امورافغانستان را در دست گرفت و برای رفاه مردم کشور دست به کار شد. امارت اسلامی افغانستان به عنوان یک دولت مستقل ومسئول مشتاق است تا روابط مثبت با همه کشورهای جهان به شمول دولت ایالات متحده امریکا برقرار کند.
پس از بیش از چهل سال جنگ، افغانستان دارای یک حکومت واحد، مسئول و عاری از فساد است. گام های عملی برای حکومتداری خوب، امنیت و شفافیت برداشته شده است. جزایر قدرت ویران شده و فساد، اختلاس، غصب و سایر محرومیت ها از بین رفته است. امنیت سرتاسری در کشور تامین شده است و در حال حاضر از خاک افغانستان هیچگونه تهدیدی برای منطقه و جهان وجود ندارد و زمینه همکاری مثبت فراهم شده است. اکنون همه فرصت ها برای بازسازی و توسعه افغانستان فراهم است. درآینده، ایالات متحده می تواند در صنعت، زراعت و معادن افغانستان نیز سرمایه گذاری کند.
این جای تعجب است که با اعلام دولت جدید افغانستان، دولت آمریکا محدودیتی بالای ذخایر بانک مرکزی ما وضع کرد. این برخلاف انتظارات ما و توافق دوحه است. مردم افغانستان پس از چندین دهه جنگ در کشور از امنیت جانی برخوردارند. اکنون مسئله اساسی مردم ما امنیت مالی است که عامل آن تعزیرات دولت آمریکا بر پول مردم ما است.
درحالی که پس از امضای توافقنامه دوحه در ماه فبروری سال ۲۰۲۰ م به اینسو، ما با یکدیگر در جنگ نبوده ایم و دیگر مخالفت نظامی با یکدیگر نداشته ایم ٬ لهذا گذاشتن تعزیرات بر ثروت و پول افغانستان دور از منطق است. ما باور داریم که هر دو طرف فرصت بسیار خوبی برای داشتن یک رابطه مثبت در آینده دارند و باید از گذشته تلخ درس بگیریم. در حالی که ما فرصت بسیارخوبی برای روابط مثبت داریم، استفاده از گزینه تحریم و فشار نمی تواند به بهبود روابط ما کمک کند.
ما نگرانی های جامعه بین المللی و ایالات متحده را درک می کنیم و لازم است که هر دو طرف باید گام های مثبتی برای ایجاد اعتماد بردارند.
ما باورمندیم که مسدود کردن پول های افغانستان نه مشکل را حل می کند و نه خواست مردم آمریکا است، بنابراین دولت شما باید پول های ما را آزاد کند. ما نگران هستیم که اگر وضعیت کنونی به همین منوال ادامه یابد، دولت و مردم افغانستان با مشکلاتی روبه رو خواهند شد و این امر به مهاجرت گسترده در منطقه و جهان منجر خواهد شد که این باعث بحران انسانی و اقتصادی برای جهان خواهد شد. مسدود کردن پول و تحریم های اقتصادی به صحت، معارف و سایر سیستم های خدمات ملکی افغانستان آسیب رسانده که به ضرر مردم افغانستان است. آسیب به این زیربناءها فقط به مردم افغانستان آسیب می رساند و این بدترین خاطره مردم افغانستان از ایالات متحده خواهد بود.
با شروع زمستان سرد در افغانستان، کشورمان همچنان از اثرات موج کرونا، خشکسالی، جنگ و فقر هنوزه هم رنج میبرد. با وضع تعزیرات از سوی امریکا نه تنها بالای تجارت و کاروبار در أفغانستان بلکه بر کمک های بشردوستانه نیز تاثیر گذاشته است.
سازمان ملل متحد و سایر سازمان های بشردوستانه پیش بینی می کنند که در صورت تداوم این وضعیت، مردم افغانستان در زمستان امسال با مشکلاتی زیادی مواجه خواهند شد. مصاب شدن يك كودك به سوء تغذي، مردن یک مادر به دلیل نداشتن خدمات صحی، محروم کردن یک شهروند عادی افغان از کار، غذا، پوشاک، ادویه و سایر نیازمندی های اساسی، توجیه سیاسی ندارد و به حیثیت دولت و مردم امریکا لطمه وارد میکند؛ زیرا این فقط یک موضوع بشردوستانه است. لهذا ما امیدواریم که اعضای محترم کنگره آمریکا عمیقاً در این مورد فکر کنند. مشکلات پیش روی ملت ما ناشی از تحریم ها و برخورد یکجانبه و ناعادلانه مقامات آمریکایی باید منصفانه بررسی شود و به آن به شکل سطحی دیده نشود.
در پایان سخنان خود از دولت ایالات متحده می خواهیم که در حل این بحران انسانی و اقتصادی در افغانستان گام های مسئولانه بردارد تا درهای روابط ما در آینده باز شود و همچنان از دولت امریکا تقاضا داريم تا ذخایر بانک مرکزی افغانستان باز شود و محدودیت ها از حساب های ما برداشته شوند.
وزارت امور خارجه افغانستان با اغتنام از این فرصت ٬ بهترین تمنیات خود را به نمایندگان محترم کنگره ایالات متحده تقدیم میدارد.
با احترام
مولوی امیرخان متقی
سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان
۱۴۴۳ ھ ق /۴/۱۲
۲۰۲۱ م /۱۱/ ۱۴۰۰ ھ ش- ۱۷ /۸/۲۶